Din favoritt-tonic er sikkert god til mange gin, men den passer ikke til alt. Jeg bebreider ingen, men det er på tide å ta “den store samtalen” om tonic.
Dette er en artikkel som sikkert kommer til å provosere noen. Hvis du er en av de så ta ikke dette personlig. Les til slutten, og se om du har blitt overbevist. Jeg skriver ikke dette for å rakke ned på noen. Jeg skriver dette fordi jeg ser at enkelte går glipp av utrolig gode smaksopplevelser fordi de på død og liv skal bruke sin ene favoritt-tonic i absolutt alle gin de kommer over.
Hvorfor én tonic ikke passer til alt
Det finnes mer enn seks tusen forskjellige gin, og mer enn seks hundre forskjellige tonic. Det eneste alle disse tonicene har til felles er at de inneholder kinin. Uten kinin er det nemlig ikke en tonic. Ellers kommer tonic i alle farger og smakskombinasjoner. Fra den knallrøde Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus, til den sorte Weisswange Black Tonic Water. Thomas Henry har en rosa kirsebærblomst tonic. Original Tonic har en knallblå sitrus tonic.
Noen er søtet med sukker, noen med kunstige søtningsstoffer, og noen få er faktisk ikke tilsatt sødme. Allikevel er de aller fleste tonicer klare, og et flertall av disse har et innslag av sitrus. Sitrus er et samlebegrep for en planteslekt hvor de meste kjente for oss her i nord iallfall er sitron, grapefrukt, lime, mandarin, klementin, appelsin, pomerans, qumquat og bergamott. Totalt er det rundt 900 sitrusfrukter, så vi har litt å gå på der.
Her er vi inne ved sakens kjerne. De fleste vanlige tonicer er en kombinasjon av bitter kinin og syrlig sitrus. Bitterhet, syrlighet og sødme varierer fra merke til merke. I tillegg kommer alle mulige ingredienser fra kaffe og tindved til rabarbra og hylleblomst. En perfekt tonic vil fremheve noe av det som allerede er i en gin. Det vil si det samme som at to forskjellige tonic kan være en god kombinasjon med samme gin, men gi deg to helt forskjellige smaksopplevelser. Tro meg når jeg sier at en dårlig kombinasjon av gin og tonic kan gi en smak som minner om en kombinasjon av Zalo og grønnsåpe.
Hvis jeg bare skulle velge en tonic…
Jeg blir av og til spurt om hva som er den beste tonicen som fungerer til alt. Mitt svar er alltid det samme; den finnes ikke. De tre mest anvendelige tonicene er Fever-Tree Indian Tonic Water, Tundra Tonic Water Original, og Schweppes Indian Tonic. Disse tre tonicene er ganske like. Fever-Tree sin Indian tonic er mest nøytral, men har også mest kinin. Schweppes har mest sitrus og sødme. Allikevel et spennet så stort mellom disse tre at Schweppes vil slå i hjel en Hendrick’s Gin, men Fever-Tree fungerer veldig bra.
De mest anvendelige tonicene uten sukker er Bareksten Sugar Free Indian Tonic Water og Double Dutch Skinny Tonic Water. Begge likner litt på Fever-Tree Indian Tonic. Med andre ord er de nøytrale tonicer som passer til det meste.
Er det virkelig ikke mer enn fem bredt anvendelige tonic? Jo. Jeg tenker ofte på Double Dutch. Problemet der er at jeg ikke klarer å velge mellom Double Dutch Indian Tonic Water eller Double Dutch Skinny Tonic Water, og la meg tilføye at det er ikke fordi de er nesten like. Double Dutch Skinny Tonic Water er kanskje den mest “forsiktige” tonicen på markedet. Den tilfører akkurat det den skal, uten å overdøve selv de aller mest sarte ginene der ute. Deres Indian tonic er en tonic som av og til kan overdøve, men som i enkelte gin passer mer perfekt enn noen av de andre jeg har nevnt over. Igjen; en og samme tonic passer ikke til alt.
Hvordan finne den perfekte tonic
Jeg er den første til å innrømme at dette ikke alltid er lett. Det var faktisk derfor vi startet denne nettsiden. Vi opplevde å komme hjem med en ny gin og at alt vi fant på produsentens hjemmeside var “Bruk en premium tonic.” Etter å ha sett litt på hva en gin inneholder begynte vi å prøve å finne en tonic og garnityr som vi trodde at enten ville fremheve eller matche det vi likte. Da begynte ting å skje.
Det finnes noen apper der ute som i mer eller mindre grad vil gi deg god informasjon om hvilken tonic og garnityr som passer til den ginen du har. Problemet er at de ikke sier noen om kombinasjon eller blandingsforhold. Stort sett kan du si at du bør ha to til tre ganger mengden tonic i forhold til gin. Unntaket er for eksempel den nevnte knallrøde Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus. Dersom du kjører 3-gangeren her vil jeg anbefale den billigste ginen du har. Du kommer ikke til å smake den uansett.
Heldigvis er det flere ginprodusenter som har begynt å legge ut komplette oppskrifter, noen også med konkrete anbefalinger på tonic.
Velg tonic basert på ingrediensene i din gin
Det vi har gjort er å legge ut hva en gin inneholder, samt hva den lukter og smaker. Basert på dette anbefaler vi tonic og garnityr. Vi legger også ut komplette oppskrifter.
Se https://altomgin.no/hva-passer-til-gin/
Et godt råd kan være å spørre på Vinmonopolet. De som jobber der, har gjerne prøvd mange forskjellige kombinasjoner.
Uansett hvem du spør eller hvilken app du bruker så er mitt råd følgene: Ikke heng deg opp i én enkelt tonic eller én enkelt type garnityr. Kjøp en ny tonic. Sett deg hjemme med et shotglass. Fyll en halv centiliter gin og én centiliter tonic i glasset og prøv om det passer. Notér deg hva som smaker bra og gå videre med det.
Verden av full av spennende gin og spennende tonic. Du trenger ikke å nøye deg med utvalget på nærbutikken. Etter hvert har det blitt slik at de aller fleste større dagligvarebutikker har et alternativ til Schweppes. Hvis ikke er det bare å mase. I tillegg har det kommet spesialbutikker, som for eksempel Gulating, som har godt utvalg av tonic. Se vår oversikt over hvem som selger de forskjellige tonic-merkene.
Er du enig nå, i at din favoritt tonic ikke passer til alt? Hvis ikke har du et siste argument her: En flaske tonic koster ca en 20-del av hva ginflasken koster. Med så mye tonic der ute kan det være verdt å eksperimentere. Hvem vet, kanskje du finner en ny favoritt?
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.