En Tindved busk med orange bær

Tindved

Tindved er i utgangspunktet en busk som kan bli inntil fem meter høy. Det er bærene man bruker i gin eller tonic, og i de fleste andre ting tindved benyttes til. Planten er også ganske vanlig brukt innen alternativ medisin.

Tindved

Nøkkelord: Ingrediens
Norsk navn: Tindved
Andre Norske navn: Støggved, Tænnved, Tinnan, Tinne, Tornan, Tørn, Tørri
Dansk navn: Almindelig Havtorn, Havtorn, Klintepil
Svensk navn: Finnebär, Havtorn, Silverbuske
Engelsk navn: Hippophae berry, Sallow thorn, Sea buckthorn, Yellow spine
Latinsk navn: Hippophae rhamnoides
Bruk i gin: Bær
Som garnityr: Bær
Skriv ut

Tindved som ingrediens i gin

Det finnes gin som bruker tindved som ingrediens, selv om det ikke er veldig vanlig. Noen eksempler er: Den finske Napue , Den svenske Spirit of Hven, og Norges egen Myken Arktisk Sommergin. I tillegg har man en spennende norsk tonic i Nøisom sin Tundra Tonic Water Tindved som er utrolig morsom å blande seg en Gin og Tonic med. Her får du virkelig demonstrert hvor usannsynlig stor forskjell en tonic kan gjøre på en gin. Vi synes Tindved-tonicen er utrolig god til noen gin, men litt vanskeligere å finne match med enn de fleste andre tonic. Til gjengjeld er den så god i seg selv at du bør forsøke den i stedet for brus.

Som garnityr i gin

Dersom jeg fikk tak i tindved bær ville jeg definitivt bruke de som garnityr!

Tilgjengelighet og oppbevaring

I Norge er tindvedbusken viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden, deretter litt spredt videre nordover til Ibestad i Troms. Det er mulig å få kjøpt tindved som prydbusk fra diverse hagesentre, og man kan få tak i tørkede bær også. Antagelig finnes det de som selger tindved i sesong også.

Annet bruk

Tindvedolje er fin for huden, den ligner faktisk en del på vårt eget hudfett. Bærene er også svært rike på C-vitamin. Bærene kan spises rå eller kokt, men er så sure at få klarer å spise de uten at de først har fått en frostnatt eller blitt kokt. I f.eks syltetøy er det vanlig å blande de med andre frukter.

I særlig Kina og Russland er det svært vanlig å bruke bærene medisinsk, for alt fra c-vitaminmangel til hoste med mye slim, dårlig fordøyelse, forkjølelse og influensa. Bærene skal også styrke synet.

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

2 comments

  1. Jeg plantet Tindved sist sommer, fikk et bær i år🤣 Lurer hva jeg skal bruke det til? 🤣
    Skagerak Gin kanskje 👍🏻😉

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.