Thomas Dakin er kanskje den enkeltpersonen som har hatt størst betydning for produktet gin. Oppskriften hans, fra 1761, er opphavet til minst 12 forskjellige gin.
Denne artikkelen startet med at jeg skulle beskrive forskjellen mellom Bombay Dry Gin, Bombay Sapphire Gin, og Star of Bombay Gin. Temmelig raskt kom jeg over navnet Thomas Dakin.
Dette var mannen som i 1761, i en alder av 25 år, startet et destilleri i byen Warrington i England. Det første produktet het Warrington Gin. Noen mil unna drev familien Greenall et bryggeri, og på slutten av 1780-tallet skulle Dakin og Greenall bli gode venner.
Den som er kjent med gin vil allerede ha identifisert minst to gin, nemlig Thomas Dakin Gin og Greenall’s London Dry Gin. Men, før vi kjører på med flere gin, la oss ta et historisk tilbakeblikk.
Warrington, England
Eventyret starter altså i 1761, i Warrington. Her startet Thomas Dakin produksjonen av Warrington Gin. Warrington er en av nabobyene til havnebyen Liverpool, som på den tiden var en av Englands viktigste havner.
I 1788 blir Thomas Dakin sønn, Edward, en av grunnleggerne av The Amicable Society, en lokal drikkeklubb. Det er her han treffer Edward Greenall for første gang. Greenall familien skulle komme til å bli nære venner med Dakin familien.
I 1809 blir Thomas Dakin sin svigerdatter, Margaret, verdens første kvinnelige destillatør.
Noen år senere, i 1831, var kolonne-apparatet akkurat oppfunnet, og Margaret Dakin kastet seg på. Dermed ble Warrington Gin en av de nye dry-ginene, med en kvalitet som var bedre enn gin laget på gamlemåten.
Rundt 1850 startet Dakin familien å eksperimentere med damp-infusjon. De kjøpe et destillasjonsapparat som gjorde det mulig å plassere urter og andre ingredienser i halsen på apparatet, der hvor dampen stiger opp. Dette kalles Carterhead-apparater. Salg og produksjon går bra, og etterhvert er det Margaret sin sønn, William Dakin, som overtar butikken.
Etter William Dakins død, i 1860, var det Greenall familien som tok over driften. 10 år senere, i 1870, solgte Dakin familien til Greenall. Destilleriet tok da navnet Greenall Distilling. Rundt denne tiden skjer det noe interessant. Ginen fra destillasjonsapparatet innkjøp i 1831 får navnet Greenall’s London Dry Gin. Ginen som produseres i Carterhead-apparatet beholder navnet Warrington Gin. Men de var begge basert på den samme oppskriften.
I 1894 skifter Greenall Distilling navn til G&J Distilling. G&J er forbokstavene til Gilbert og John Greenall.
Mad Men
I rundt 60 år er det “business as usual” for G&J Distilling. Det er ikke før på 1950-tallet at store ting skjer igjen. På denne tiden var «Mad Men style» Dry Martini på moten i USA. En mann ved navn Alain Subin fikk ideen om å lansere Warrington Gin i USA. Han ville ha noe annet enn et lokalt Engelsk navn. Valget falt på Bombay Dry Gin.
I 1961, 200 år etter at Thomas Dakin startet, har G&J Distilling vokst seg ut av sine daværende lokaler. De flytter da til nye og større lokaler utenfor Warrington. Her starter de med destillering på kontrakt, noe som skulle vise seg å bringe selskapet til nye høyder.
Selv om Dry Martini etablerer seg som en av verdens mest populære cocktails så er perioden fra 60-tallet til 80-tallet ikke spesielt lukrativ for gindestillatører. Merker som Greenalls, Bombay, Beefeater, og Gordons dominerer.
På midten av 1980-tallet ble merkenavnet Bombay Gin kjøpt av det selskapet som i dag heter Diageo. G&J Distilling fortsatte som produsent, men eier altså ikke lenger det som startet som Warrington Gin.
Starten på den nye gin-bølgen
I 1988 skjedde det noe som skulle komme til å ha betydning 30-40 år frem i tid. Diageo lanserte Bombay Sapphire London Dry Gin. Den ikoniske blå flasken ble straks populær. Den var lett å kjenne igjen, både i farge og fasong.
De som har lest min artikkel om forskjellen mellom Bombay Dry Gin, Bombay Sapphire Gin, og Star of Bombay Gin vet nå at Bombay Sapphire London Dry Gin er en videreutvikling av Bombay Dry Gin, altså oppskriften på Warrington Gin fra 1761. Det er derfor alle Bombay-flaskene med rette kan bære årstallet 1761.
Det neste årstallet å merke seg er 1997. Da skiftet Bombay ginene eier igjen. Diageo solgte til Bacardi, noe jeg er helt sikker på at de angrer på i dag.
Det skulle ta noen år før gin tok helt av. I mellomtiden, i 2005 – midt i starten på den moderne ginbølgen, ble G&J Distillers rammet av en tragisk brann. Selve destilleriet var det eneste som stod igjen. Alle historiske dokumenter, helt tilbake til 1761, ble til aske. Dette gjorde det veldig utfordrende å skrive denne artikkelen. Jeg har måttet basere meg mye på hva andre hadde skrevet i perioden før gin tok helt av. Det finnes lite informasjon om perioden 1800 til 2000.
I 2006 trakk de siste slektningene av familien Greenall seg ut av G&J Distillers. Samme året blir Joanne Moore G&J Distillers andre kvinnelige Master-distiller. Deilige Bulldog London Dry Gin ble også lansert dette året.
Gin tar helt av
I 2008 lanserte G&J Distilling Berkeley Square Gin. Året etter, i 2009, lanserte de Bloom London Dry Gin. Som du skjønner, så var det på denne tiden at gin begynte å ta helt av.
To år senere, i 2011, så Bombay Sapphire East dagens lys. Samme året skriftet G&J Distillers eiere igjen. Dagens eiere heter Quintessential Brands.
G&J fortsatte å vokse sammen med gin-markedet. I 2013 ble Opihr Oriental Spiced Gin lansert.
Takket være den enorme veksten i alle varianter av Bombay Gin ble produksjonen i 2014 flyttet til et eget destilleri som fikk navnet Laverstoke Mill i byen Hampshire.
I 2015 bestemte Quintessential Brands seg for å hedre opphavet til alt dette. Thomas Dakin Gin ble dermed virkelighet.
La oss ikke glemme gode gamle Greealls Gin, den har tross alle hindringer – og all konkurranse, blitt laget og solgt i over 250 år. Nå finnes den i hele syv forskjellige varianter.
Og hva med produsenten G&J Distillers? Vel, de ble kåret til verdens beste destillatør i 2019.
Personlig synes jeg at denne historien er helt fantastisk. Greenalls Gin og Bombay Dry Gin deler altså samme oppskriften, men produseres i to forskjellige destillasjonsapparatet. Hvem sa at utstyret ikke spiller noen rolle?