Norsk håndsprit gin

Fra gin til håndsprit

Del med andre ginteresserte:

Når salget av norsk gin stuper som en følge av at utelivsbransjen er stengt, kan håndsprit vise seg å bli redningen for små produsenter som sliter.

Det er ingen tvil om at mange av de mindre destilleriene sliter nå. Det skal mye til for å havne i Vinmonopolets standardutvalg. Derfor er de aller fleste avhengig av salg til utelivsbransjen for å overleve. Den bransjen er som kjent helt stengt nå. Midt oppi alle de negative nyhetene finnes det lyspunkter. Det er gøy å se hvordan store og små produsenter av norsk gin har kastet seg rundt for å møte etterspørselen etter desinfiserende håndsprit.

Oslo Håndverksdestilleri

Oslo Håndverksdestilleri Håndsprit
Håndsprit fra Oslo Håndverksdestilleri. (Bilde: Oslo Håndverksdestilleri)

De første vi hørte om var Oslo Håndverksdestilleri. De var de litt fortvilet til å begynne med. De ville gjerne starte produksjonen, men manglet de nødvendige tillatelser. Det tok dessverre litt tid før Oslo kommune fikk ordnet med dette, selv om behovet var prekært.

Oslo Håndverksdestilleri er mest kjent for Vidda Tørr Gin og Fjæra Rosé Gin, men har også en mengde andre spennende produkter

– For å bote så godt vi kan på etterspørselen til offentlige institusjoner jobber den lille gjengen her nå nesten døgnet rundt 7 dager i uken. Men det er oss en sann glede å gjøre dette nå når vi ser hvor takknemlig folk er for vårt lille bidrag til dugnaden. Vi lager vår Håndsprit etter WHO sin oppskrift og bruker den same potetspriten som vi vanligvis bruker i våre brennevin i produksjonen. For at vi skal kunne formidle den uten avgift må vi gjøre den udrikkelig. Her bruker vi isopropanol, da dette er mest skånsomt mot hendene. I tillegg tilsetter vi glyserol for å forhindre at hendene tørker ut. Vi må også rette en stor takk til alle våre leverandører som gjør alt de kan for å hjelpe oss med å komme så raskt i gang som mulig å produsere for full kapasitet. Samtlige har prioritert våre bestillinger slik at de som trenger det mest kan få håndsprit så raskt som mulig. sier Fredrik Dahl hos Oslo Håndtverksdestilleri.

Oslo Håndverksdestilleri leverer nå også på døren til husstander i Oslo. Se Facebook.

Det Norske Brenneri

En av de andre som var raskt på pletten var Det Norske Brenneri i Grimstad. Det Norske Brenneri er produsentene av Harahorn Gin, Harahorn Pink Gin, og Harahorn Fatlagret Gin. I tillegg lager de Resept XVII Gin og Oslo Gin, samt hele 89 typer akevitt. Deres utfordring var å få tak i emballasje. I og med at de ønsket å satse på produksjon til forbrukere ønsket de flasker fra 50ml til 1 liter. Ved hjelp av Facebook og nettverk så ble også denne utfordringen løst.

NorgesGruppen er kjøperen av partiene de lager med håndsprit. Det vil si at du kan kjøpe dette på Kiwi og Meny.

Norsk Håndsprit gin
Fra tappingen av Norsk Håndsprit. (Bilde: Det Norske Brenneri)

OSS Craft Distillery

Norsk håndsprit gin
Kanner med håndsprit hos OSS Craft Distillery i Bergen. (Bilde: OSS Craft Distillery)

I Bergen var det OSS Craft Distillery som kastet seg rundt og startet med produksjon av håndsprit. OSS Craft Distillery er selskapet bak suksessproduktene til Stig Bareksten. Bareksten Botanical Gin er nok den mest kjente, men Bareksten Navy Strength Gin og Bareksten Mørket Gin er også noe man bør få med seg. Skulle du, mot formodning, lese dette og ikke være glad i gin, så lager de akevitt og absint også.

Samme uken som de vant medalje i San Francisco World Spirit Competition startet produksjonen av håndsprit. Dessverre tappes håndspriten på plastkanner, og ikke på de flotte halvlitersflaskene til Bareksten – det siste ville nok blitt en salgssuksess. Mottagere er Haukeland Sykehus og andre helseinstitusjoner i Bergen.

Jeg synes at våre norske produsenter burde ta lærdom av Svenske Stockholms Bränneri. De har tappet håndsprit på i en forbrukervennlig innpakning som er tydelig merket med deres logo og passer godt inn på et bad eller kjøkken. Jeg tror at slike produkter kan bli en storselger i tiden fremover. Mange er nå interessert i å støtte opp om lokale produsenter. Dette er en unik sjanse for brennevinsprodusentene til å få markedsført seg i et helt nye markeder.

Stockholms Brenneri Håndsprit gin
Stockholms Bränneri sin Handsprit. (Bilde: Stockholms Bränneri)

Det bør også nevnes at Arcus også har kastet seg på produksjonen av håndsprit. De er så store, og har så mange ben å stå på at de ikke får annet enn en “honorary mention” her.

Dette er tiden for å støtte opp under de små produsentene. Med andre ord: Kjøp norsk gin og håndsprit!

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.