Rosenrot er ikke en veldig vanlig ingrediens i gin, men har en lang tradisjon innen alternativ terapi av forskjellige typer.
Rosenrot som ingrediens i gin
Dette er en plante hvor rotstokken er den delen som er av størst interesse. Når man knekker av frisk eller halvtørr rot er det en roseaktig duft man kjenner. Oppskåret og tørket har roten en rosa farge og duft av rose, derav navnet rosenrot. Den planten den kan forveksles med i Norsk natur er smørbukk.
Vi vet foreløpig kun om to gin som har rosenrot i ingredienslisten. De to er Kimerud Wild Grade Gin og Bareksten Botanical Gin. Dette er begge favoritter her i huset.
Som garnityr i gin
Vi er ikke kjent med at planten egner seg som garnityr, men farlig kan det ikke være.
Tilgjengelighet og oppbevaring
Planten vokser over store deler av Norge, dog vestafjelsk. Den kan forveksles med smørbukk, som ikke har noen av de samme egenskapene, så pass på om du har tenkt å prøve deg.
Rosenrots vanlige bruk
Rosenrot har lang tradisjon for bruk innen alternativ medisin. Den stod på medisinlisten til Statens legemiddelverk helt til 2003 da den ble omklassifisert fra legemiddel til ikke legemiddel og kan derfor omsettes fritt etter dette.
Den går for å ha mange av de samme egenskapene som ginseng, og skal dempe nærvøsitet og stress i følge tradisjonen. Den skal fungere for fysisk og psykisk stress, nedsatt vitalitet, binyretretthet, manglende lyst og evne til seksuell utfoldelse, impotens, depresjon, svak hjertefunksjon, overvekt, hoste, håravfall, hevelser med mere. Høres utmerket ut å putte i gin så vi som nyter gin blir litt friske også!
Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.