KIMERUD Distillery

Kimerud Distillery – en drøm som ble til virkelighet

Kimerud Distillery ligger en drøy halvtime sør for Oslo. Her, med god utsikt over jordbrukskommunen Lier, lages en håndfull varianter av Kimerud Gin som eksporteres til over 30 land.

I det vi svinger inn på tunet blir vi møtt av Ståle Johnsen, grunnlegger og destillatør. Han tar oss øyeblikkelig med inn på låven. Det er her alt foregår. Men først litt om hvordan det hele startet.

Fra urtebrennevin til gin

Eventyret Kimerud startet med urtebrennevin. Ståles svigerfar er botaniker. Når lysten kom til å lage eget brennevin, i 2007, var det derfor naturlig å starte med Herbal Harmony. Med svigerfars kunnskap om når det var perfekt å høste de forskjellige urtene ble dette et unikt produkt. Det skulle gå to år før det første produktet ble lansert, i 2009. Salget foregikk via Vinmonopolet og senere ble det eksport til Belgia og Nederland. I 2013 innså han at han måtte flytte produksjonen ut av kjelleren hjemme. Kimerud Gård ble kjøpt, og ombygging av den gamle låven ble satt igang.

Det var med dette produktet at Ståle Johnsen startet produksjon av flytende godsaker. (Bilde: Kimerud)

Kimerud Gin ser dagens lys

Det var under en salsgsrunde i Danmark, i 2015, at han fikk tipset om at gin var det neste store. Det skulle ikke gå mer enn et par måneder før han hadde laget det alle involverte var enige om at var en god gin. Den første ginen produsert på Kimerud Distillery var Kimerurd Wild Grade Gin.

Rosenrot
Rosenrot (Bilde: Kimerud)

Hemmeligheten her var selvfølgelig botanikk, spesielt urten rosenrot. Denne urten vokser vilt i Nord-Norge. Ståle, som selv er fra Sortland, får hjelp av venner og familie med høstingen av rosenrot nordpå. Rosenrot er en viktig ingrediens i Kimerud Gin og Kimerud Wild Grade Gin.

For å få en uavhengig vurdering av produktet ble en flaske sendt til The International Taste & Quality Institute i Brussel. Her fikk den hele tre stjerner, noe som er organisasjonens høyeste utmerkelse. Resultatet var en kraftig økning i eksporten.

6 forskjellige gin – og 1 aquavit

Pr i dag produseres seks forskjellige gin, disse er;

I tillegg lages Håvaldsen Aquavit.

Kimerud Distillery
Ståle Johnsen foran tønnene med aquavit og fatlagret gin. (Bilde: Kimerud)

En utrolig enmannsbedrift

Noe av det mest beundringsverdig med Kimerud er at alt sammen gjøres av én mann. Ståle Johnsen er både Master Destiller, CEO, og vaktmester. Destilleriet er fullt av smarte løsninger og det er aldri langt å gå for å komme til neste steg i prosessen.

Kimerud Gin
Her starter det som skal bli Kimerud Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Vi fikk lov å gå hele runden. På bildet over ligger urter og bader natten over før væsken destilleres.

Ståle Johnsen - Kimerud Gin
Ståle Johnsen fotografert foran det magiske apparatet. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Med blikk for detaljer – Kimerud Gin

Kimerud Pink Gin
Detalj fra lagringstanken for Kimerud Pink Gin. (bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Vi forlater produksjonen for å gå videre til rommet der ginen lagres før tapping. Her har flere nye store ståltanker akkurat kommet på plass.

Tankene er spesialbestilt med ventilløsninger som gjør de svært enkle å både fylle, sirkulere, tappe, og rengjøre. Slikt er viktig nå man er alene om alt.

Rommet er så fullt av utstyr at det er umulig å få tatt et oversiktsbilde. Jeg lar meg fascinere av detaljene.

Vi går videre inn i rommet som brukes til tapping og pakking av de ferdige produktene. Ståle forteller at han liker å sette korkene på flaskene for hånd, det går fortere. Maskinen som brukes til dette overtar jobben kun dersom han ikke orker mer.

Kimerud Pink Gin
Flasker med Kimerud Pink Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Her er ett parti med Kimerud Pink Gin som er tappet, korket og forseglet. Neste steg i prosessen er etiketter. Noe av det som slår oss er blikket for detaljer. Legg merke til designet på folien i bildet over, og detaljene på etikettene i bildet under.

Kimerud Navy Strength Gin
Etiketter for Kimerud Navy Strength Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Før vi gikk fikk vi smake på Kimerud Botanisk Gin. Dette er en nykommer som kommer på Vinmonopolet i mars. Jeg kan love deg at vi kommer til å skrive om denne så fort vi får tak i en flaske. Vi kan nevne at det vil komme flere spennende produkter fra Kimerud Distillery i fremtiden. Vi gleder oss.

Omtalte produkter fra Kimerud

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.