Attåt gin kommer i tre varianter, alle er produsert av Gardsbrenneriet i Nordfjord. Her får du Norske råvarer kombinert med lidenskap og kunnskap – produsert på egenutviklet utstyr.
Utrykket perfekt som noko attåt er som tatt ut av den norske folkesjelen – for hva er det mest vanlige når du besøker noen i Norge? Servering. Og om det er helg, kveld eller en anledning – noko attåt!
Gardsbrenneriet i Nordfjord ble etablert da Jann Vestby og Synnøve Vik Bergstad tok over odelsgården etter hennes foreldre. De hadde begge vokst opp på landsbygda, og det føltes naturlig å flytte til Sandane etter mange år i storbyene Trondheim og Oslo. De kastet seg over oppussing av kårhus. Samtidig forsøkte de å legge planer for hvordan de kunne drive gården på best mulig måte basert på egen bakgrunn.
Dyreholdet på gården ble avsluttet på 60-tallet. Næringsgrunnlaget hadde de siste årene vært grønnsaker, frukt og bær. Da de overtok var det bare en eplehage med ca. 450 epletrær igjen. Både Jann og Synnøve er sivilingeniører innen kjemi. Siden det er en unik sammenheng mellom frukt og sprit falt valget om fremtidig næringsvei ganske naturlig på produksjon av sprit. Ingrediensene er lokale, de kunne gjøre noe de brant for (pun intended) og de kunne selv påvirke produktet fra start til målstrek.
Det at kortreist, lokalt fremvirket og håndverksproduksjon definitivt er noe som har blitt mer og mer i vinden de senere årene ga dem tro på at prosjektet kunne lykkes. Og det gjorde det.
Hva kjennetegner en flaske med Attåt?
Du kan regne med at innholdet er laget med norske råvarer, hovedsaklig fra Nordfjordregionen.
Attåt eplebrennevin, eplelikør og plommelikør er naturlig søte på grunn av deres egne kald-destilleringsprosess.
Innovasjon og teknologi i landbruket
Tanken var fra starten av at de kunne utvikle egne metoder, prosesser og smaker – for å lage noe de selv syntes var unikt. De fikk innvilget tillatelse for produksjon av alkoholholdige varer i slutten av 2013. Siden den gang har de utviklet og kjøpt inn en masse utstyr for å kunne drive produksjon i den skalaen som passer til et gårdsbrenneri.
De senere årene har Jann og Synnøve utviklet sin egen prosess og til dels sitt eget utstyr for å få til det de vil. Resultatet har blitt helt unikt, og basert på tilbakemeldinger de får fra markedet virker det som de kan ha lykkes med sin målsetting.
Attåt Distilled Gin
Vi falt umiddelbart for Attåt Distilled Gin. Så umiddelbart faktisk, at vi sporenstreks bestilte den på Vinmonopolet etter å ha fått smake den på en bar i Oslo. Den er spesiell, og det er flott at det er et norsk produkt med lokale råvarer og innovasjon.
Hva passer til Attåt Distilled Gin
Attåt Kløver Gin
Dette er et helt nytt produkt i Norge – kom på Vinmonopolet 1. november 2019 og er første norske gin laget fra myse.
Hva passer til Attåt Kløver Gin
Attåt Pink Gin
Attåt Pink Gin er en Pink gin som fremdeles smaker gin, og er nydelig i en helt vanlig GT med tonic. Vi har brukt den uten garnityr, men det skader nok ikke med en bringebør eller to heller om du har noen liggende. Frosne bringebær i stedet for is? mmmmm.
Hva passer til Attåt Pink Gin
Noko Attåt som ikke er gin
Gardsbrenneriet har et imponerende utvalg alkoholholdig drikke utenom gin også. Det er verdt å ta en tur innom Vinmonopolet og se på utvalget fra Attåt, her er det mye som kan brukes i drinker eller bare nytes som det er. Se: https://www.vinmonopolet.no/Producenter/Gardsbrenneriet-AS/c/gardsbrenneriet_as
Aloholfrie Attåt – Gardsmost i mange varianter
Det første produktet de laget på gården var eplemost. Råvarene var allerede der, hva kan være mer naturlig? Flere av disse får du også på 3 liter, akkurat som vin. Der jo perfekt som noko attåt til gjester som ikke drikker alkohol også.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.