Historien om Beefeater Gin

Historien om Beefeater Gin

Beefeater Gin har en lang historie, faktisk mer enn 150 år. Her får du et innblikk i ny og gammel historie, samt en kort introduksjon til alle deres gin.

Historien om Beefeater Gin er også en historie om London, og om gin generelt. Beefeater har vokst sammen med interessen for gin, men de har også satt sitt preg på bybildet i London, og gjort sitt til at dronningens livvakter nå er verdenskjent. Nesten 150 år etter lansering lå den på femteplass på listen over de mestselgende gin på Vinmonopolet i 2020.

Det hele startet i 1820, da ble Chelsey Distillery etablert i Cale Street i Bydelen Chelsea i London. 15 år etter dette, i 1835 ble James Burrough født. Etter å ha returnert fra studier i Canada, kjøpte James Burrough Chelsea Distillery. I 1876 produserte han gin med navn som Ye Old Chelsea og James Bourrough London Dry. Det er også på denne tiden at navnet Beefeater Gin dukker opp. Sistnevnte blir raskt en stor suksess.

Navnet Beefeater Gin

Historien om Beefeater Gin

Navnet Beefeater er klengenavnet til Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London, og medlemmer av Sovereign’s Body Guard of the Yeoman Guard Extraordinary. Dette er i dag sermonielle vakter ved The Tower of London. På 1800-tallet hadde disse ansvaret for å se etter fangene i Tower of London, samt å bevokte de Britiske kronjuvelene.

Disse vaktene bor faktisk inne i festningen sammen med sine familier.

Vekst og ekspansjon

Firmaet vokste etter hvert ut av sine lokaler, og i 1908 så Beefeater Distillery dagens lys i Hutton Road i bydelen Lambeth. Beefeater Distillery fortsatte å vokse. I 1958 flyttet firmaet til Montford Place i bydelen Kennington, hvor de fortsatt holder hus.

Suksessen fortsetter. I 1963 er 75% av all gin importert til USA fra Beefeater. Tenk litt på det tallet. I 1987 solgte familien Burrough seg ut av Beefeater Distillery. Kjøper er Whitbread PLC. Etter dette skjer det lite med Beefeater Gin. I 2005 blir Beefeater Distillery solgt videre til den franske brennevinsgiganten Pernod Ricard. I mellomtiden ansatte de Desmond Payne som Master Distiller.

Beefeater London Dry Gin – originalen

Beefeeter London Dry Gin
Beefeater London Dry Gin (Bilde: Produsenten)

9 forskjellige ingredienser er alt som skal til for å lage det jeg vil kalle kanskje verdens mest solide London Dry Gin. Oppskriften og destillasjonsmetoden er uforandret siden 1870-årene. Les vår omtale av Beefeater London Dry Gin her.

Beefeater samme smak

Beefeater Gin – Med samme smak siden 1820

Hvordan kan Beefeater Gin ha den samme smak i dag som når den ble lansert i 1820? Vi tok en prat med Master Distiller Desmond Payne for å få et ... Les mer

Ny innpakning, og nye produkter

Med Pernod Ricard på eiersiden har Beefeater gått fra å være et konservativt merke til en moderne og dynamisk produktportefølje. Den karakteristiske flasken har blitt redesignet i flere omganger. Limited editions flasker har også dukket opp. I 2013 bygget Pernod Ricard et besøkssenter ved destilleriet i Montford Place.

Beefeater Crown Jewel

Beefeater Crown Jewel
Beefeater Crown Jewel. (Bilde: Produsenten)

Beefeater Crown Jewel ble lansert i 1993, og gikk ut av produksjon i 2009. Dette er en spesiell gin som jeg anbefaler deg å lese mer om i vår omtale av Beefeater Crown Jewel. Den ble relansert i 2017, men er ikke lenger å finne på Beefeaters hjemmeside.

Beefeater 24

Beefeater 24 Gin
Beefeater 24 Gin. (Bilde: Produsenten)

I 2008 lanserte Beefeater Distillery sitt første nye produkt. Beefeater 24. Her fikk Desmond Payne lov til å vise hva han var god for. Navnet 24 henviser til at ingrediensene bades i kinesisk og japansk te i 24 timer før destillasjon. Les vår omtale av Beefeater 24 her.

Beefeater Burrough’s Reserve

Beefeater Burrough's Reserve Edition 2
Beefeater Burrough’s Reserve Edition 2 (Bilde: Produsenten)

Fem år senere, i 2013 kom Beefeater Burrough’s Reserve. Denne er en hyllest til James Burrough, laget på hans originale still no. 12. Les vår omtale av Beefeater Burrough’s Reserve Edition 2 her.

Beefeater London Garden

Beefeater London Garden
Beefeater London Garden. (Bilde: Produsenten)

I 2015 Kom Beefeater London Garden. Denne ginen ble Desmond Payne inspirert til å lage etter sine mange besøk i Chelsea Physic Gardens i London. Her finner du den klassiske Beefeater London Dry Gin, men med sitronverbena og timian i tillegg. Les vår omtale av Beefeater London Garden her.

Beefeater Pink Gin

Beefeater Pink Gin
Beefeater Pink Gin. (Bilde: Produsenten)

Som så mange andre kastet Beefeater seg også på Pink Gin trenden. Dette skjedde i 2018, like etter at Gordons hadde lansert sin Pink Gin. Forskjellen mellom de to er at Beefeater sin Pink Gin faktisk smaker litt gin. Les vår omtale av Beefeater Pink Gin her.

Beefeater Blood Orange Gin

Beefeater Blood Orange Gin
Beefeater Blood Orange Gin. (Bilde: Produsenten)

Det neste skuddet på stammen kom i 2019. Da lanserte Beefeater Distillery sin Beefeater Blood Orange Gin. Dette er faktisk Beefeaters andre applesingin. James Burrough laget i 1876 en appelsingin med appelsiner fra Covent Garden Market. Les vår omtale av Beefeater Blood Orange Gin her.

Limited editions

Som nevnt så har det etterhvert kommet en del limited editions, både hva angår flaskedesign og smaker.

Beefeater Peach & Raspberry Gin

Beefeater-Peach-Raspberry
Beefeater Peach & Raspberry Gin. (Bilde: produsenten)

Beefeater lanserer en Peach & Raspberry Gin i slutten av mars i 2021. samtidig kom også en ny og mer miljøvennlig flaske. Beefeater Peach & Raspberry har den klassiske Beefeater smaken kombinert med friske bringebær og fersken.

Den nye flasken lages av 100% resirkulert glass. Etikettene, som tidligere var laget av plast, er nå laget av papir. Plastkorken er erstattet med en kork i aluminium.

Med det er vår historie om Beefeater gin over, men jeg er ganske sikker på at vi vil måtte utvide denne artikkelen i fremtiden.

Neste gang du besøker London anbefaler jeg å legge turen innom Beefeater Distillery. Her kan du lese mer om det, og om andre ginopplevelser i London.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.