Det er en grunn til at Lyaness bar i London er høyt oppe på listen over verdens 50 beste cocktailbarer. Drinkene er fantastiske, bartenderne er dedikerte. Servicen er på et nivå du ikke er vant til, og utsikten er noe for seg selv.
Lyaness har stått på listen vår i mange år. Ved minst tre anledninger har vi sagt til oss selv at neste gang vi er i London, da MÅ vi få besøkt dette stedet. “Problemet” har vært at Lyaness ligger på “feil” side av Themsen, altså på sydsiden. Denne gangen (påsken 2025) gav vi oss selv ingen unnskyldning for ikke å besøke dette stedet; vi bosatte oss nemlig på sydsiden.
“Stunning Lyaness at the Sea Containers Hotel in London is an award-winning concept and venue headed by one of the most talented people in cocktails, Ryan Chetiyawardana.”
Top 50 cocktailbars
Dette stedet var tidligere kjent under navnet Dandelyan. Etter en omfattende oppussing i 2019 ble det gjenåpnet under navnet Lyaness.
Alt starter med et glass med vann
Lyaness bar er et sted du lett kan gå forbi, spesielt dersom Southbank er fullt av folk. Vi gikk nesten forbi stedet før vi fant ut at dette faktisk er en del av Sea Containers Hotel. Etter å ha spurt i resepsjonen fant vi endelig veien. I et kort øyeblikk lurte jeg på om vi var noen år for sent ute, og at dette nå, bokstavelig talt, var redusert til en bortgjemt hotellbar. Jeg kunne ikke tatt mer feil.
Det som åpenbarer seg, er en stor og stilig bar med god plass mellom bordene. Vi valgte bevisst å besøke de på en hverdag ettersom vi ikke hadde noen reservasjon, derfor fikk vi et bord med en gang. Så fort i har satt oss ned kommer det en hyggelig dame som byr på ett glass vann til hver av oss. Menyen ser ut til å være inspirert av The Hitchhikers Guide To The Galaxy, noe vi synes er utrolig kult.
Etter å ha studert menyen i et par minutter, har vi bestemt oss for å prøve noe fra deres standardmeny. Vi ser oss litt rundt, men finner ingen servitør. Vi har knapt rukket å snakke om hvor det blir av servitøren vår før en mann setter seg ned ved bordet vårt. Han lurer på om vi har bestemt oss for noe. Etter et par sekunder går det opp for oss at dette faktisk er servitøren vår. Etter at vi har fortalt han hva vi ønsker å drikke, så spør han litt om hva vi liker, som for å forsikre seg at vi har valgt riktig.
Noen minutter senere kom det han hadde forsikret seg om at vi kom til å like. I mellomtiden hadde den hyggelige damen allerede rukket å etterfylle vannglassene våre.
Jeg valgte en Rapaport Cocktail. Denne bestod av Fords London Dry Gin, tre-karamell, ett tonn av mikroorganismer, vermut som hadde vært innom mikrobølgeovnen, og VORS sherry. Stilen kunne minne litt om en Martinez. Dette var en cocktail med en utrolig dybde og kompleksitet.
Anett valgte en Atsushi Sour. Denne bestod av Hendrick’s Gin, “Brainless melon curacao”, Moscato, og sudachi sitrus. Sistnevnte er en forfriskende japansk sitrus som kan minne litt om lime.
Det som er verdt å legge merke til her er de hjemmelagede blandingene. Selv ønsket jeg ikke å vite mer om alle mikroorganismene jeg fikk i meg, men jeg kommer nok til å leke meg litt med å gi vermut et forsiktig oppkok i mikrobølgeovnen. Vi har gjort noe lignende en gang tidligere med godt resultat. Se vår oppskrift på Nuked Negroni her. “Brainless melon curacao” er basert på fermentert melon.
Neste stopp: Bardisken
Er det noe vi liker, så er det å sitte ved bardisken og se flinke bartendere jobbe. Fra stedet hvor vi satt hadde vi god utsikt til den lange bardisken. Da vi var ferdige med våre to første cocktails ble det tilfeldigvis to ledige stoler i baren. Vi flyttet oss umiddelbart dit. På forhånd hadde jeg bestemt meg for en Dry Martini. Anett valgte en Vantapink Gimlet.
Min Dry Martini bestod av Oxley Cold Distilled London Dry Gin og en blanding av flere forskjellige vermut. Denne smakte aldeles nydelig. Det som imponerte meg mest var ikke smaken, men presentasjonen. Som bartenderen selv sa det; gjesten skal ha mulighet til å velge selv. Oliven kan være en del av cocktailen eller noe du spiser ved siden av.
Vantapink Gimlet var en cocktail som ikke bare så kul ut, den hadde også en kul historie.
Artisen Anish Kapoor kjøpte rettighetene til fargen Vantablack, som er det sorteste materialet som er kjent. Dette var en kontroversiell hendelse i artistverdenen som kjente det urettferdig at noen skulle eie rettighetene til en farge. Drevet av trass og solidaritet skapte artisten Stuart Semple fargen “Pinkest Pink” og gjorde den tilgjengelig for alle, untatt Anish Kapoor.
Fordi Lyaness liker å skape kontraster, tenkte de på det at planter også er ondskapsfulle mot hverandre, og de så for seg en irritert brennesle som nok en gang oppdager en syre (krushøymole) som vokser ved siden av seg. Lyaness bringer her kontrastfylte planter sammen i en frisk gin-cocktail for å feire rivalisering. (Drinken er ikke tilgjengelig for Anish Kapoor.)
Utsikten
Jeg nevnte utsikten, den er nemlig helt fantastisk. Fra bardisken er det bare å snu seg for å se tvers over Themsen og rett inn i City of London. Den hvite kuppelen er St. Pauls Cathedral.
Navnet Lyaness
Lyaness har fått sitt navn etter mannen bak det hele, Ryan Chetiyawardana. Mr. Lyan er uten tvil enklere å uttale. Jeg har min lille teori som at navnet er slik man i noen asiatiske land vil uttale Ryan.
Mr. Lyan åpnet sin førsten bar i London i 2013. Dette stedet het White Lyan. I dag eier han tre steder i tillegg til Lyaness. Disse er Seed Library i Shoreditch, Silver Lyan in Washington DC og Super Lyan i Amsterdam. Disse stedene har alle vært innom listen over verdens beste barer og vunnet en rekke priser. Mannen selv har også en lang liste met utmerkelser, den som henger høyest er kanskje utelivets Person of the Decade 2020.
Lyaness ble besøkt i april 2025.
Sea Containers London
20 Upper Ground
London, SE1 9PD
lyaness.com
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.