I disse dager er det 10 år siden Chair serverte sin første Gin og Tonic. I den forbindelse tok vi en prat med de to herrene bak Norges første ginbar. Dette ble til en uhøytidelig samtale om nøkkelen til suksess, lidenskap, ginbølgen og nordmenns drikkevaner.
Det er mandag og vi befinner oss i Chair avdeling Posthallen. Siden Posthallen holder stengt søndager og mandager, er vi de eneste menneskene her. Chairs grunnlegger, Erkan Yelkenci sitter her sammen med partner, Tomas Raugalè.
Erkan forteller at det var bare tilfeldigheter som førte han inn i utelivsbransjen. Under studietiden i London oppdaget han Bombay Sapphire London Dry Gin. Det ble starten på det som skulle bli både en lidenskap og et levebrød. Han ble ferdig på universitetet akkurat i tide til finanskrisen i 2008. Han tok seg derfor jobb på Tea Lounge som barback og barista.
Smakte 200 gin på to dager
Etter noen år vokste lidenskapen for gin i takt med lysten til å starte for seg selv. Under et besøk i Barcelona fant han inspirasjonen han trengte. Etter å ha sittet tre kvelder på Bobby Gin hadde han konseptet klart. Tilbake i Norge innså han at han måtte lære seg alt fra grunnen av. Via Facebook fikk han kontakt med eieren av Bobby Gin. Han sa seg villig til å lære opp Erkan i fire dager for 400 euro. Erkan kastet seg på flyet til det som skulle bli fire intense dager. De to første dagene gikk med til å smake gin – 100 gin hver dag. De to neste dagene gikk med til å lære om alt fra is til garnityr og presentasjon. Husk at på denne tiden hadde svært få nordmenn noen gang drukket en Gin og Tonic slik vi gjør i dag.
Erkan hadde lyst til å åpne en rendyrket ginbar. Året etter så Chair dagens lys i Thorvald Meyers gate 45 på Grünerløkka i Oslo.
Det å åpne ginbar i Norge i 2014 var ikke lett. Utvalget av gin her hjemme var ikke det største. Etter å ha kjøpt alt han fikk tak i hadde Chair et utvalg på 32 flasker. Det å få tak i balongglass var nesten umulig. Etter mye frem og tilbake ankom klarte Erkan å importere tre paller fra Spania. Når de endelig ankom, måtte de måtte stables av den store lastebilen for hånd. De tre første årene brukte han mye tid på å opplyse nordmenn om hva gin var, og at en Gin og Tonic kunne lages med andre ingredienser enn for lite is, for mye tonic, og en sur sitronskive.
Et veldig godt eksempel på en god G&T finner du her i Chair sin House Gin &Tonic. Det er beste er jo å ta en tur til dem og teste denne eller en av de mange andre cocktailene de serverer.
Her er oppskriften på Chair House Gin & Tonic

Chair House Gin & Tonic
Ginbølgen
Tomas kom bokstavelig talt inn døren på Chair for første gang i 2016. Det var her at Tomas fikk øynene opp for at det er mange måter å servere en Gin og Tonic på. På denne tiden hadde ginbølgen kommet til Norge, og på Chair trengte Erkan flere ansatte. Med bakgrunn fra utelivsbransjen tok det ikke lang tid før Tomas havnet bak bardisken.
Sommeren 2016 ble Oslo Ginfestival arrangert for første gang. “Alle” ville prøve å drikke Gin og Tonic fra store balongglass. Herfra gikk det bare én vei. På de tre årene fra 2016 til 2019 tok gin helt av. På Chair jobbet man iherdig for alltid å ligge ett skritt foran. Nye menyer ble presentert hvert halvår. Inspirasjonen ble hentet fra både innland og utland – og fra egne bartendere.
Erkan forteller at menyene er en av hemmelighetene bak Chair sin suksess. Det å la bartenderne påvirke utvalget av drinker gjør at de får en mulighet til å vise seg frem. Ingenting er bedre enn å selge sin egen favorittdrink og å oppleve at gjestene liker den. Her ligger også litt av utfordringen bak et slikt konsept. Chair har ingen DJ og serverer ikke mat. Hit kommer gjestene for drinkene, ingenting annet. Selv om menyene stadig endrer seg så går de ikke av veien for å lage noe utenom den faste menyen. I motsetning til mange andre utesteder så har Chair ingen aldersgrense. Er du over 20 år og interessert i gin så er du velkommen.
Et marked i endring
I mars 2020 ble Norge stengt ned. Alle utestedene måtte stenge. Først satt alle litt sjokkerte hjemme, så fikk Vinmonopolet på plass dette med hjemlevering. Mange, spesielt i utelivsbransjen, mistet jobben. Andre mistet også livsverket. Chair så ut til å klare seg.
Nordmenn flest holdt seg hjemme. De som var vant til å betale mellom 400 og 500 kroner for en flaske vin på byen fant ut at de skulle prøve å bruke det samme på Vinmonopolet. Litt av det samme skjedde med andre drikkevarer. Utvalget av gin hos Vinmonopolet eksploderte. Nordmenn startet å lage drinker hjemme.
Norge åpnet opp og stengte ned. Det var utfordrende for alle, men på Chair klarte man seg. Åpningstidene var kortere. Det var krav om bordservering, men nordmenn ville ut av huset og se andre mennesker. Mange nordmenn lærte seg mye om det å lage drinker. Noen har blitt mer kresne i møte med en bartender. Andre innså at de ikke klarte å lage like gode drinker hjemme. Bordservering er noe vi har blitt vant til, også etter at Norge åpnet opp igjen. Folk liker det å snakke med venner, bare avbrutt av en hyggelig servitør som lurer på om de trenger noe mer. En annen vane som ser ut til å holde seg er det at folk ankommer tidligere og går hjem tidligere.
På spørsmål om hva som er typisk for norsk drikkekultur svarer Tomas at det ser ut til å være mer akseptabelt å ta en øl eller tre enn det er å ta en cocktail etter jobben. Selv om mengden alkohol er større i tre halvlitere så vil mange liksom ikke bli sett med noe klart i glasset på en tirsdag. Ifølge Erkan ser man nå at nordmenn i økende grad vil tilbake til bardisken. Det passer bra. På de rolige dagene er det ingen problemer å servere ved bordene. Fredager og lørdager kan være mer utfordrende.
Åpningen av Posthallen
Som nevnt så sitter vi i Posthallen denne kvelden. Erkan er en arbeidsom mann. I tillegg til Chair og Posthallen står han også bak utestedene Couch og Pakkhuset. Posthallen Drink Hub åpnet dørene i 2022. Med åtte barer under samme tak ble stedet en øyeblikkelig suksess. Total er det 500 sitteplasser i Posthallen. Chair har 80 av disse.
I dag er det Tomas som står for den daglige driften av Chair. Han kom inn som medeier i 2021. Det at han valgte å investere i Chair midt under nedstegningen sier noe både om hvor dedikert han er, og at han har tro på fremtiden.
Erkan forteller at det er mange stordriftsfordeler ved å ha to identiske utesteder. Markedet for gode gin-drinker er større enn bare Grünerløkka. Posthallen er også lettere tilgjengelig for mange. Det å drive på to steder er også utfordrende. Erkan og Tomas jobber mye med å holde en konsistent kvalitet på begge stedene. Ingen skal kunne si at drinkene er bedre på det ene stedet enn på det andre.
Chair feirer 10 år med egen jubileumsmeny
Etter å ha servert Gin og Tonic i 10 år på Chair på Grünerløkka har Tomas og Erkan sett både oppturer og nedturer. Alle merker at alt når har blitt dyrere og at folk har mindre penger. Folk ser allikevel ut til å ville unne seg noen gincocktails. Veksten i gin har avtatt, men etterspørselen er stabil. Utvalget av gin hos Chair har gått fra 32 til ett sted mellom 120 og 150, avhengig av sesong. Mange gindrikkere ser ut til å igjen foretrekke klassiske London dry gin. Dette har nok litt med at klientellet har modnet litt i sitt forhold til gin.
Når jeg spør om det er noe som nordmenn har gått glipp av, noe som er undervurdert – så tar det ikke lang tid før vi er enige om at vi i Norge trenger å få øynene opp for vermut. Denne fantastiske kategorien passer ikke bare i en Negroni eller Dry Martini, de kan også nytes alene.
Som en del av 10-års feiringen vil Chair lansere en egen meny med bestselgerne fra hvert av de 10 årene. Har du en gammel favoritt, så kan det hende at den dukker opp igjen nå.
Har du lyst til å besøke Chair og ta del i 10-års feiringen, kan du stille opp i Thorvald Meyers Gate 45 lørdag 23. mars kl 18:00. Du finner mer informasjon her.
Jobber du i utelivsbransjen? Da har du anledning til å treffe kollegaer søndag 24 mars kl 19:00. Adressen er den samme som over. Mer informasjon finner du her.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.