Berry Brothers

Berry Brothers & Rudd – Mer enn 300 år med vin og gin

Berry Brothers & Rudd er en institusjon i London. I mer enn 300 år har de forsynt London, og resten av verden, med vin, gin, og mye mer.

Hva er bedre enn London, god gin, historiske steder, og folk med stolthet og kunnskap? Jo, alt på en gang. Velkommen til Berry Bros & Rudd, Londons eldste vin- og sprithandler.

Enkefru Bourne

Det hele startet i 1698 med etableringen noe som nærmest var en dagligvarebutikk i No.3 St James’s Street. Bak etablissementet stod en enke med to barn. Man vet ikke så mye om henne, bortsett fra at hennes etternavn var Bourne. En av hennes døtre overtok etterhvert driften og giftet seg inn i Pickering familien som på denne tiden var involvert i kaffe-handel. Dette tok butikken til nye høyder.

Driften overtas etterhvert av familiens to sønner, brødrene John og William Pickering. Når John Pickering døde i 1754, ble en slektning hentet inn. Hans navn var John Clarke. Bare for å sette det hele i perspektiv; butikken hadde allerede vært i drift i 50 år når the gin craze var på sitt mest intense.

Berry Brothers

Etter mer enn 100 års drift kommer 16 år gamle George Berry til London. Han er barnebarnet til John Clarke. Det skulle vise seg at George Berry var den fødte kjøpmann. I 1810 fikk han navnet sitt på fasaden i No.3 St James’s Street.

Butikken hadde alltid solgt vin, men George Berry gjorde etterhvert vin og sprit til butikkens hovedsatsingsområde. I 1845 overtok to av George Berrys sønner driften. Butikken fikk da navnet Berry Brothers.

Berry bros
Fra butikken i No.3 St. James St. Legg merke til skiltet over døren til venstre “Fine spirits.” (Bilde: Berry Bros & Rudd.)

Rudd familien

Familien Rudd startet med vinhandel i Norwich i 1851. Etter å ha kjempet i første verdenskrig ankommer Hugh Rudd London i 1920. Her blir han involvert i driften av Berry Brothers, og tilfører brødrene mye vinkunnskap.

Cutty Sark Scotch Whisky ble først laget i 1923. Dette var under den amerikanske forbudstiden. Cutty Sark ble svært etterspurt på Bahamas, et populært stoppested for amerikanske smuglere. Salg av Cutty Sark skulle komme til å bli en av hovedinntektskildene for Berry Brothers.

Berry Bros. & Rudd

Fra 1940 ble butikken i No. 3 St James’s Street kjent som Berry Bros. & Rudd Ltd. I løpet av 50- og 60- tallet etablerte Berry Bros. & Rudd seg som en stor og anerkjent aktør innen handel med vin og sprit. Cutty Sark Scotch Whisky var fortsatt et viktig produkt.

Postordre utgjorde en stor del av omsetningen. Berry Bros. & Rudd var svært langt foran alle konkurrenter når de etablerte seg som verdens første vinhandler med egen webside i 1994(!) På 1990-tallet etablerte de også utsalg i Hong Kong og Dublin.

Gin

I tillegg til å selge gin, har Berry Bros. & Rudd også laget sin egen gin. Utvalget varierer, i dag har de hele fire forskjellige gin under eget merke. No.3 London Dry Gin er den mest kjente.

No 3 Gin Berry Bros

No.3 London Dry Gin fra Berry Bros. & Rudd

No.3 London Dry Gin fra Berry Bros. & Rudd er et stykke London-historie. Navnet henspiller til adressen No.3 St James’s Street, hvor Berry Bros. & Rudd har holdt til siden ... Les mer
Berry Bross No.3 London Dry Gin
No.3 London Dry Gin vant akkurat tittelen ISC Supreme Spirit 2019. (Bilde: Berry Bros & Rudd)

De andre er Berry Bros. & Rudd London Dry Gin, Berry Bros. & Rudd Orange and Thyme Distilled Gin og Berry Bros. & Rudd, Pink Grapefruit and Rosemary, Distilled Gin. Jeg er 100% sikker på at jeg kommer til å plukke med meg minst en av disse på neste Londontur. Omtale kommer.

Ny butikk i 2017

Intet varer evig, dessverre. Noe av det jeg elsket ved å handle hos Berry Brothers var å gå inn i butikken fra 1698. Gamle, skjeve, knirkende gulv. Dunkel belysning og smale døråpninger setter deg i en helt spesiell stemning. Det var nesten sakralt.

Berry brothers
Den nye butikken i no.63 Pall Mall. (Bilde: Berry Bros & Rudd.)

Jeg skjønner at det måtte komme, men det gjør litt vondt likevel. Våren 2017 åpnet de en ny butikk rundt hjørnet. Adressen er No.63 Pall Mall. Den nye butikken er flott. De ansatte er de samme, men det mangler noe. Etter å ha handlet ferdig gikk vi forbi det gamle lokale. Jeg måtte bare kjenne på døren. Den var ulåst! På innsiden satt det en hyggelig dame som fortalte at lokalene nå ble brukt til tilstelninger og kurs. Lukten var den samme – støv, tjære og gammelt papir.

Hvis du er i London og har anledning, sjekk om døren fortsatt er ulåst.

Du finner flere forslag til ginopplevelser i London her.

Gin fra denne produsenten

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.