Højer Gin er noe utenom det vanlige. Dette er historien om mannen som ikke brydde seg om alkohol, men som bestemte seg for å lage sin egen gin.

Anders Højer har alltid holdt på med vind. Først som flyingeniør i det danske forsvaret, med ansvar for F-16 flyene, så i SAS med ansvar for flykomponenter i Skandinavia, deretter i DONG Energy med ansvar for vindturbiner. Ikke noe var vel mer naturlig enn å starte med gin, nå som det er i vinden.
Problemet var bare det han ikke drakk, i alle fall veldig sjelden. Han brydde seg ikke om øl, og drakk vin kun ved sjeldne anledninger. Han hadde liksom bare aldri hatt interessen.
Vendepunktet ble en ginsmaking, og et ginkurs i London
Interessen for alkohol ble vekket høsten 2016, når en venn tok han med på ginsmaking. Det som fascinerte han mest var ikke smaken av gin, men alle mulighetene for å få frem forskjellige smaker i en Gin og Tonic.
På denne tiden jobbet han i London tre dager i uken. På kveldene hadde han rikelig med tid til å besøke byens mange gindestillerier. Han stilte alltid mange spørsmål.
” Jeg har egentlig aldri drukket særlig mye alkohol.
Jeg bryr meg heller ikke om øl.”
En dag i starten av 2017 ble flyet hans fem timer forsinket på grunn av tåke. Han kom da over en oppskrift på tonic og startet umiddelbart å eksperimentere med dette. Dette holdt på med en stund, men klarte aldri å oppnå en kvalitet han mente var god nok.
Tilbake i London besøkte han stadig flere destillerier. Til slutt endte han opp på et gin kurs hos City of London Distillery. Etter å ha lest en mengde bøker og artikler om destillering anskaffet han seg et to-liters destillasjonsapparat. Da var eventyret i gang. Mange av råvarene tok han med hjem fra sine jobbreiser i England og Tyskland.
“Teknikk, kvalitet, og reising har alltid vært en del av mitt liv.”
Højer Gin tar form
Noe av det han var ute etter var en gin med en tydelig smaksopplevelse. Han hadde smakt nok av giner med subtile smaker. Han ville ikke lage en til. Hjemme i hagen bugner det med solbær og hylleblomst, disse skulle bli sentrale elementer i Højer Gin.
Utfordringen ble å få frem søtsmaken i solbærene. Han forsøkte først å tilsette lakris, uten at dette hjalp. Hylleblomst skulle vise seg og fungere bedre, men for å få frem sødmen måtte det brukes så mye hylleblomst at den overtok for smaken av solbær. Rips ble også forsøkt, men det fungerte ikke.
Først når bringebær ble tilsatt begynte ting å skje. Rosepepper og guineapepper måtte til for å få frem neste steg i smaksopplevelsen. I alt benyttes 15 botanicals i Højer Gin, inkludert einer, solbær, bringebær og hylleblomst.
På Copenhagen Gin Fest i 2018 kom Anders Højer i kontakt med Anders Bilgram fra Nordisk Brænderi. Dette ble starten på kommersiell produksjon av Højer Gin. Ett år senere, så har Anders Højer egen stand på Copenhagen Gin Fest 2019.
Det skal bli morsomt å følge Anders på han gin reise fremover. Kanskje han dukker opp på Vinmonopolet en dag?
Hva passer til Højer Gin
