Porter’s Gin hadde nylig en takover med Alex Lawrence på Bortenfor i Oslo. Vi var selvsagt der, først på en hyggelig ettermiddagslunsj med smaking av produktene, deretter tok en av grunnleggerne over baren.
Etter først å ha vært på en sen lunch, tok vi turen tilbake på kvelden for å virkelig se Alex fra Porter’s Gin i aksjon og smake deres versjon av drinker med egne produkter. Slikt er alltid gøy – vår filosofi er å gå til kilden for informasjon og inspirasjon – og deretter leke videre med produktene etter egen smak.
Opprinnelsen til Porter’s Gin
Det hele begynte med Ben Irvani som bare skulle tjene litt ekstra ved siden av studiene da han tok kveldsjobb i en bar. Etter å ha fullført studiene og fått sin master i mechanical engineering bestemte han seg for å ta en vri på karrieren og satse på sin pasjon for barindustrien. I en alder av 23 år startet han i 2009 baren Orchid Aberdeen. Dette gikk så bra at det ble inngått partnerskap med den Japanske restauranten Yatai i 2012.
Samme året, i 2012, kom Alex Lawrence på banen, han var ekstremt interessert i å destillere og lage egne kreative ingredienser til drinkene. Ved hjelp av et par investorer som tilfeldigvis også var biomedisinere hjalp de til å skaffe en rotasjonsfordamper. Det var på dette tidspunktet tankene om å lage en egen gin begynte å ta en mer konkret form.
En nær og god venn av Ben, Josh Rennie, kom på denne tiden hjem etter 5 år i Kina. Josh ble involvert i prosjektet og fikk fort rollen som destillatør. Det var mye på grunn av ham at de endte opp med den eksotisk kinesiske sitrusfrukten fingersitron (Buddhas hånd) som signatur-ingrediens i Porters’s gin.
Og navnet Porters Gin? Det kommer selvfølgelig fra investoren.
Made in a bar – not in a boardroom
Laget i en bar og ikke i et styrerom er en av de virkelig viktige tingene for gründerne bak Porter’s Gin. Ben, Alex og Josh skapte Porters over flere år – og er stolte av at dette er noe de har fått til selv. De lager fremdeles de viktigste destillatene selv ved kalddestillering i kjelleren i baren sin i Aberdeen.
Samarbeid gjør deg sterkere
Porter’s Gin fikk kort tid etter lansering et tett samarbeid med en kjent barutvikler i London. Dette var med å gjøre Porters gin mer kjent, og de fikk en vekst de nesten fikk problemer med å dekke behovet til. Om dette var fordi Alex Lawrence jobbet på Dandelyan – eller om han jobber der som en del av dealen vites ikke. Her kan du se Alex Lawrence på jobb for Dendelyan bar – hvor han bruker Porter’s gin i en av sine favoritter: London Calling.
Porter’s Modern Classic Gin
Porters Modern Classic Gin brukte de lang tid på å finne den perfekte blandingen til. Etter å ha funnet en base og bestemt seg for ingredienser de likte tok de kontakt med G&J Distillers, det eldste gin-distilleriet i England. Her fikk de hjelp til å “polere ferdig” sin grunnoppskrift. De produserer nemlig sin gin i 2 stadier. Basen med deres utvalgte ingredienser destilleres i Warrington hos G&J Distillers, og fraktes så til Aberdeen hvor deres spesielle destillater tilsettes – og varene tappes på flasker.
Deres Modern Classic Gin er en flott miksegin, god i seg selv, men kanskje ennå bedre i en drink. Den har en smaksprofil som er tydelig slik at du godt kjenner hvilken gin du har i drinken og den spiller godt med sitrus-drinker. Nydelig i London Calling – noe som nok må kunne sies å være Alex Lawrence sin første anbefaling til oss. Den inneholder fingersitron, og denne kinesiske sitrus frukten smaker i seg selv som noe av en mellomting mellom sitron og grapefrukt. Det er også rosa pepper, mandel og mange andre klassiske gin-ingredienser.
Teamet bak Porter’s Gin sine spesielle talenter og utholdenhet med å finne ut hvilke ingredienser som har best av en kalddestillering og hva som blir best ved tradisjonell destillasjon er noe av det som gjør at ginnen har blitt formet som den er. Les mer om denne på linken under.
Hva passer til Porter’s Modern Classic Gin
Porter’s Tropical Old Tom Gin
Porter’s Tropical Old Tom Gin, populært kalt TOT, er deres andre produkt, og en helt annen gin enn deres første. Denne kan du gjerne nyte bare med en isbit. Den er velduftende tropisk og nesten litt søtlig, lett å glemme at den fremdeles inneholder 40% alkohol.
Her er som navnet antyder lagt til flere tropiske frukter, blandt annet pasjonsgrukt, guava og hvit te.
Selve utviklingen av Porter’s Tropical Old Tom Gin gikk mye fortere enn deres første, da de jo nå allerede visste hva slags base de likte. De jobbet med en videreutvikling og for å finne noe unikt de ville elske å jobbe med selv. Du kan lese mer om Porter’s Tropical Old Tom Gin her:
Hva passer til Porter’s Tropical Old Tom Gin
Bortenfor
Hvis du er i Oslo og har lyst til å smake Porter’s Gin er Bortenfor det perfekte stedet. Bortenfor ligger idyllisk plassert langs Akerselven. De har flinke bartendere, svært hyggelige folk, og alltid passe fullt sa de vi snakket med der. Besøket fristet til gjentagelse – særlig på lyse sommerkvelder.