Byrrh Grand Quinquina

Byrrh Grand Quinquina

Byrrh Grand Quinquina er en Fransk aperitiff med både sødme og bitterhet. Den har en rik rødvinsbase med tydelig preg av urter og bitterhet, med duft av bær, paprika og kinin.

I Byrrh Grand Quinquina kombineres en rik vin nesten lik portvin, med mistelle som er en druejuice eller lett fermentert hvitvin. Legg til en bakgrunn av urter og kinin og du får denne fruktige men likevel bitre og særpregede drikken. Byrrh brukes i cocktails, men også ren som aperitiff med sitron eller appelsinskall, med soda eller tonic, eller ved siden av ost. Den skal gå veldig godt med blåmuggost.

Opprinnelsen til denne er i Thuir i Frankrike, helt på grensen til Spania. Produsenten har historie helt tilbake til 1866, hvor brødrene Simon og Pallade Violet åpnet en liten butikk med bare noen få tønner vin. Simon skapte en unik oppskrift basert på fine Roussillon druer tilsmakt med planteekstrakter og beriket med chinchona bark. (kinin) Først kalte de kreasjonen “Hygienic Tonic Wine with Cinchona,” men allerede i 1876 fikk den navnet Byrrh Grand Quinquina. Det sies at navnet rett og slett kommer av noen random bokstaver på noen ruller stoff på et lager eid av brødrene. Firmaet gikk så bra at de i på slutten av 1800 tallet hadde øket vinkjelleren sin voldsomt. Et helt utrolig funfact: Caves Byrrh inneholder i dag verdens største eikefat med en kapasitet på over 1 million liter! Skal du i nærheten høres det ut som dette kan være verdt et besøk.

Produksjon av Byrrh Grand Quinquina

Hovedingrediensen er rød mistelle. Druemosten er hovedsaklig fra Carignan- og Grenache druer fra området rundt i Languedoc Rousillion-regionen. Dette massereres i nøytral sprit med 15% alkohol. Dette stopper fermenteringen slik at man får en lett naturlig sødme uten å tilsette sukker. Den rød mistellen lagres i eikefat for å runde av druens tanniner før den blandes med røde Rousillion-viner. Blandingen lagres flere måneder på eikefat. Den lagrede vinblandingen blir deretter stabilisert med kaldfiltrering. 10 forskjellige ingredienser, inkludert kinin, blir deretter blandet i basen. Den endelige blandingen får hvile en periode før filtrering og tapping på flasker.

Duft- og smaksnotater

Duften er av modne frukter, rosiner og krydder. Mulig innslag av eik. Smaken starter med en lett fruktighet. Det er innslag av rødvin og krydder. Det er en passelig bitterhet og sødme. Et kort øyeblikk kan det minne litt om portvin. Ettersmaken er lang og kompleks med innslag av fruktighet, krydder og bitterhet. Tørr avslutning.

Byrrh Grand Quinquina

Nøkkelord: Vermut, rød, tørr
Land: Frankrike
Alkoholstyrke: 18%
Sødme: 2/5
Bitterhet: 2/5
Fylde: 3/5
Friskhet: 2/5
Kalorier pr 4cl: 88kcal

Beskrivelse

Kjente ingredienser

  • Rossilion druer
  • Mistelle
  • Kinin
  • Kaffe
  • Bittert Appelsinskall
  • Kakao
  • Urter
  • Vann

Duft

  • Modne frukter
  • Rosiner
  • Sødme
  • Paprika
  • Krydder
  • Eik

Smak

  • Fruktig
  • Bitter
  • Krydder
  • Sødme
  • Rødvin
  • Kaffe

Ettersmak

  • Pepper
  • Krydder
  • Sødme
  • Kinin
Skriv ut
Forberedelser: 0 minutes
Tilberedning: 0 minutes
Byrrh Grand Quinquina er en Fransk aperitiff med både sødme og bitterhet. Den har rødvinsbase med tydelig preg av bær, paprika og kinin.

Mer informasjon

Vinmonopolet
Produsent

Oppskrifter med Byrrh Grand Quinquina

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, og Youtube.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.