For muslimer handler det om å besøke Mekka iallfall en gang i løpet av livet. For deg som elsker Dry Martini bør Dukes Bar i London være en destinasjon av like stor viktighet.
Beliggende i en liten blindgate i London’s historiske St. James område er Dukes Hotel et virkelig unikt sted – grunnlagt over 100 år tilbake.
Vi må medgi at vi har aldri ligget over på dette hotellet, men bortsett fra det kan vi gå god for både maten, drikke og gjestfriheten. Nå er jo dette en artikkel om cocktails, og derfor vil vi konsentrere oss om baren, og håndverket til de som jobber i Dukes Bar.
Kjent for mer enn bare gode drinker
Det er verdt å nevne at Dukes Bar sin velfortjente plass i cocktail verdenen ikke bare er på grunn av de utmerkede cocktailene du får servert der. Dette er ground-zero for det som kanskje er den mest omdiskuterte måten å lage en Dry Martini på, og som samtidig er den største grunnen til at Dry Martini er en så vidt velkjent cocktail: Det var i Dukes Bar at Ian Flemming fikk inspirasjonen til det velkjente uttrykket “shaken – not stirred” et kjennetegn, ja nesten karaktertrekk ved James Bond.
Historien om gin: Fra krig og elendighet til fatlagring og lidenskap
Dukes Bar er et av få steder hvor de fremdeles lager cocktailen din på en tralle ved siden av bordet. Bare opplevelsen i seg selv gjør besøket verdt det! Alle ingrediensene, også glassene, lagres i fryseren. På den måten elimineres helt behovet for is. Med andre ord – det eneste som reduserer alkoholinnholdet i Dry Martinien din er det noe lavere alkoholinnholdet i vermuten de blander med.
Faktum er at de oftest også topper opp cocktailen når de har satt fra seg glasset foran deg. Vi mener å ha solide argumenter for at Dukes Bar bør servere sin Dry Martini med advarselskilt, og anbefaler at man inntar en kraftig middag før besøket. Dette gjelder særlig om du planlegger å innta mer enn en cocktail på Dukes!
Dukes Hotel er et elegant sted, med en koselig og god atmosfære du kjenner straks du kommer inn. Det sitter historie i veggene – jeg elsker slike steder! Det er også et sted hvor man ikke kan komme inn i jeans, og det kan være fornuftig å booke et bord, spesielt om man ønsker å sitte i selve baren.
Norsk gin på barkartet
Dukes Bar har alltid vært et tradisjonelt sted, og holdt seg til sine faste, klassiske gin-merker. Etter at Alessandro Palazzi tok over baren ble han overbevist om å prøve Sacred Gin. Sacred var en av de første “nye destilleriene” som poppet opp i begynnelsen av gin-bølgen som ennå pågår. I en lang periode laget Sacred også en tørr vermut som ble forbeholdt Alessandro og Dukes Bar. Sacred Gin ble dermed den første ginen Dukes Bar tok inn ut over de gamle klassikerne. Alessandro sier han like den personlige touchen og selvsagt selve smaken av Sacred Gin.
En annen gin som har gjort inntrykk på Alessandro er norske Bareksten Botanical Gin. Dukes bar har vært en av Stig Barekstens favorittsteder siden han studerte i London. For ikke lenge siden havnet Stigs gin i kjølerommet på Dukes Bar. Alessandro er full av lovord om sin nyeste utvidelse av barkartet.
Holder fortsatt koken
Denne artikkelen ble første gang publisert i 2019. Det skulle vise seg at det tok nesten tre år før vi så Alessandro igjen. Vi besøkte London i påsken 2022, og det ble tid til hele to besøk i vår engelske favoritt-bar. Både Dukes Bar og Alessandro har overlevd viruset fra Kina. Under nedstengningen startet Alessandro et samarbeide med Sacred Spirits som førte til at hans verdenskjente Dry Martini nå er å få kjøpt på flaske. Sacred Dry Martini finnes fortsatt i et lite opplag, men vil aldri bli laget igjen.
Her finner du flere forslag til gin opplevelser i London.
Bättre än The Connaughts Dry Martini?
Hei,
Smak er veldig personlig. Ago Perrone lager noen fantastiske dry martini. Selv mener jeg at Alessandro lager de bedre. 🙂