Å tørke frukt og bær til garnityr er noe du kan gjøre hjemme hos deg selv. Du kan gjøre det i stekeovnen, men dette er ikke noe jeg vil anbefale. Her får du råd om hva som virker.
Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med*.
Det å lage en cocktail hjemme med tørket frukt som garnityr tar hjemmebaren til nye høyder, både for deg og gjestene dine.
Det beste er å bruke en maskin som gjerne kalles sopptørker, frukttørker eller dehydrator. Disse maskinene er det flust av å få tak i, men vi tenkte å gi deg en innføring i hva du faktisk trenger.
Som med alt annet er utstyret viktig. Du kan som sagt tørke fruktskiver i komfyren, men frukten blir gjerne brunaktig. Du må streve med en ovn med åpen dør, eller lukke den opp jevnlig hvert kvarter eller så i mange timer. Om du er som meg så plukker sopp eller andre nyttevekster. Og da kommer du til å bruke en sopptørker, frukttørke eller dehydrator hele året. Du kan like gjerne kjøpe en med en gang.
Hvilke alternativer finnes?
Frukt og sopptørker finnes i mange prisklasser. Du finner fra noen hundre kroner og oppover så langt du vil. Vi har plukket ut to stykker vi tror vil fylle de fleste behov for hobby-brukere. Legg merke til at prisforskjellen mellom disse to er liten, faktisk ikke mer enn ca. 250,- kroner. Jeg kan love deg at det er godt investerte penger. Neste prisklasse er rundt to tusen kroner. Med mindre du har lyst til å tørke mengder av sopp og urter er det er etter min mening overkill. Vil du likevel se på andre prisklasser finner du flere større alternativ ved å gå via linkene på dehydratorene vi foreslår under.
Alle disse maskinene selges under betegnelsen sopptørker, frukttørker eller dehydrator. Det er ingen forskjell mellom disse.
Enkel frukt- og sopptørker med termostat
Dette er en enkel frukt- og sopptørker. Jeg begynte med en ennå enklere, en som bare hadde én temperatur-innstilling. Jeg opplevde at en i denne kvaliteten løste mitt behov i et år, men frustrasjonen steg og jeg ville ha en med termostat og temperatur jeg kunne stille. Denne og har den store fordelen at den har justerbar temperatur på mellom 40-70 grader.
Rimelig og grei dehydrator med seks brett. Justering av temperatur mellom 40 og 70 grader. 350 watt.
Frukt- og sopptørker med termostat og timer
Også på denne kan du justere temperaturen fra 40-70 grader. Her får du også en timer som kan stilles fra 1 til 36 timer.
Temperaturkontroll på 40-70 grader og tidsstyring på 1-36 timer. Utstyrt med fem brett.
350 watt.
* Linker merket med * er affiliate linker. Hvis du handler noe ved bruk av disse linkene er du med på å dekke kostnadene ved å drive denne nettsiden, uten at det koster deg noe ekstra. En vakker dag kan det også hende at det dekker innkjøp av gin, som jo er en nødvendighet for å ha noe å skrive om.
Under kan du lese hvordan du faktisk bruker disse maskinene.

Slik lager du din egen garnityr av tørket frukt
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.
Hei
Takk for interressante mailer og artikler
Bruker selv mini appelsiner/sitroner som jeg fryser hele til dekorative isbiter
Skal kjøpe meg en tørker og lurer på hvordan man best kan kutte opp for å få tynne skiver Ny artikkel?
Hei Børge,
Vi la ut ny artikkel i dag. Se https://altomgin.no/gin-skolen/slik-lager-du-din-egen-garnityr-av-torket-frukt/