Hos Sesto Senso kan du lære å smake brennevin

På kurs for å lære å smake brennevin

Del med andre ginteresserte:

Jeg har alltid hatt lyst til å lære å smake brennevin. Da Sesto Senso Spirits Academy lanserte Norges første WSET Level 2 Award in Spirits måtte jeg gripe sjansen. Her får du et lite innblikk i hvordan det var.

Det å smake brennevin er noe jeg har hatt lyst til å lære en stund. Jeg er riktignok selvlært på gin, men savnet å kunne mer om andre typer brennevin. WSET Level 2 Award in Spirits er et kurs som passer for de som har litt erfaring fra tidligere av. Har du ikke det så bør du starte med WSET Level 1 Award in Spirits, som er et introduksjonskurs som varer én dag.

WSET står for Wine and Spirits Education Trust. Dette er en engelsk stiftelse som tilbyr kurs og sertifiseringer innen vin og brennevin, over hele verden. Innen brennevin tilbyr de nå tre nivåer.

lære å smake brennevin
Hos Felice Capasso kan du lære å smake brennevin.
  • Nivå 1 er et kort introduksjonskurs for deg som har liten erfaring.
  • Nivå 2 er for deg som har litt erfaring. Her lærer man de grunnleggende tingene om produksjon av brennevin. Du lærer også om hvordan råvarer og produksjonsprosesser påvirker det ferdige produktet.
  • Nivå 3 går dypere inn i materialet fra nivå 2. Man går også dypt inn i de enkelte typer av brennevin, blant annet med blindsmaking. Dette er et intensivt kurs som krever at du har bestått nivå 2.

Nivå to og tre krever noen timer selvstudium ved siden av.

Felice Capasso er mannen som har fått lisens for WSET sine brennevinskurs i Norge gjennom Sesto Senso Spirits Academy. Felice har mer enn 10 års erfaring fra bransjen, både som bartender og merkevarebygger. Han har blant annet jobbet på The Thief på Tjuvholmen, og vært med på å bygge opp merkevaren Bareksten i utlandet. Her kan du lese mitt intervju med ham.

Min opplevelse av WSET Level 2 Award in Spirits

Kurset gikk over tre mandager i selskapslokalene til Nedre Løkka Cocktailbar i Oslo. Vi var 8-9 studenter. Jeg var den eneste som ikke jobbet innen serveringsbransjen. Hver dag var det cirka 7 timer undervisning. Første dagen gikk vi igjennom grunnleggende produksjon av sprit og brenning av brennevin. I tillegg smakte vi på rom, Armagnac og Cognac. Jeg innså fort at min største utfordring var at jeg er vant til å smake på gin, men ikke annet brennevin. Dermed hadde jeg en litt snever smakspalett.

Noe av det som gjorde at jeg ønsket å ta dette kurset var det at man lærer en systematisk tilnærming til smaking av brennevin. Dette setter deg i stand til å vite hvordan en bestemt type brennevin bør smake, basert på råvarer, fremstillingsmetode, og lagring. Derfra kan du altså vurdere det du har i glasset foran deg.

På kurs hos Sesto Senso
Undertegnede på kurs hos Sesto Senso.

Dag to handlet om whisky, tequila, mezcal og vodka. Her fikk smaksløkene kjørt seg. Vi gjennomgikk også de forskjellige produksjonsløpene for disse. Her ble det også tid til litt av det man kanskje kan kalle brennevinsrelatert geografiundervisning.

Siste dagen handlet om smaksatt brennevin, herunder gin, samt aromatisert vin. Endelig kunne jeg smake det jeg var vant til, nemlig gin, bitter og vermut. På slutten av dagen var det satt av én time til en multiple-choice eksamen med 50 spørsmål.

Felice guidet oss alle igjennom disse tre dagene på en svært god måte. Mannen er et oppkomme av kunnskap, og det er tydelig at han brenner for det han lærer bort. Det er noe av det jeg synes er så fasinerende med de menneskene man treffer i denne bransjen, nemlig pasjon og kunnskap. Sammen med gode råvarer er det dette som gir en god opplevelse.

Om du lurer, så tror jeg at eksamen gikk bra. Jeg får svaret om en ukes tid.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, og Youtube.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.