Kubebapepper er en klatrende busk i pepperfamilien, som nå vokser mest på Java. Kubebapepper har vært kjent som krydder helt siden oldtiden.
Kubebapepper – ofte kalt Cubeb bær som ingrediens i gin
Det er oftest tørkede bær som er knust som brukes som ingrediens i gin. De høstes oftest grønne før de er modne og tørkes i solen til skallet er nesten sort. I gin setter den smak som ligner pepper men har hint av sitrus, aukalyptus, urter og mynte. Noen sier hint av annanas, slik har ikke jeg opplevet det. Pepperstinget er diskret, det er mer en bittersøt, jordete smak.
Jeg vil anta at smaken også her påvirkes noe av hvor og hvordan planten vokser.
Som garnityr i gin
Jeg er ikke kjent med at disse brukes som garnityr i utstrakt grad, men om man skulle det måtte det være tørkede bær.
Tilgjengelighet og oppbevaring
Kubebapepper kan kjøpes som krydder fra netthandler. Jeg har personlig ikke sett det i Norge, men sett at det finnes i norske netthandler.
Kubebapepper i vanlig bruk
Som så mange ingredienser i gin har også denne planten et opprinnelig bruk innen gammel folkemedisin. På grunn av innholdet av alkoloider har de fra gammelt av vært brukt mot blandt annet betennelser i underlivet og f.eks gonoré.
Det er ganske kjent i Indonesiske krydderblandinger og i ayurvedisk mat. Det sies å være nydelig til fiskeretter, ost, sjømat og chutneys.