Bergmynte

Bergmynte

Del med andre ginteresserte:

Bergmynte er en av mange urter med lang historie. Du kjenner den kanskje mer som oregano. Bergmynte vokser vilt flere steder i det sørlige Norge.

Bergmynte

Nøkkelord: Ingrediens
Dansk navn: Almindelig merian, Vild merian
Svensk navn: Konungagräs, Kungsmynta, Oregano, Spansk humla, Vildväksenende mejram
Engelsk navn: European oregano, Marjoram, Oregano, Wild marjoram, Wintersweet
Latinsk navn: Origanum vulgare
Bruk i gin: Bladverk, Blomster
Som garnityr: Blomster, Friske blader
Skriv ut

Bergmynte som ingrediens i gin

Det mest vanlige er å benytte bladene.

Som garnityr i gin

Her kan man ta en kvast av bare blader, eller om den er i blomstring er det nydelig med blomstene også.

Tilgjengelighet og oppbevaring

Bergmynte vokser vilt i Norge særlig rundt Oslofjorden og et stykke innover på Østlandet. Den tives også i de indre mer beskyttede fjordstrøkene på Vestlandet og nordover til Helgeland. Bergmynte foretrekker varme soleksponerte steder og vokser på tørre berg, i ur og på andre steinete steder, gjerne på kalkrik jord.

Den bergmynten som er viltvoksende i Norge er en fin krydderplante, men sammenlignet med oreganoen vi får i Syden er smaken veldig mild. Planter som vokser rundt middelhavet har en mye sterkere og mer pepperlignende smak og lukt . Det smaker rett og slett annerledes når det gror i et annet klima. Dermed kan du kjøpe oregano i butikken og bruke den på samme måte.

Friske urter kan kjøpes i potter i dagligvarebutikker. Frøene kan kjøpes i dagligvarebutikker med godt utvalg, og selvsagt på hagesentre. Urtene oppbevares best i pottene. Disse bør vannes fra undersiden, i vannbad, ved behov. Vil du ha de lenge kan du plante de i større potter, evt sette de ut i sommerhalvåret. Mine trives godt samplantet i store potter med tomater eller jordbær f.eks. De fleste liker ikke å få sol på den nederste delen av platen. Frø oppbevares tørt og mørkt.

Bergmynte vanlige bruk

Tørkede bergmynteblad ble tidligere brukt mye som krydder her i landet, mest i pølser og annen kjøttmat, blodpudding og supper. Den brukes mest i tørket tilstand, da smaken faktisk er sterkere da. Den friske urten har imidlertid en mer sammensatt smak og duft, og foretrekkes derfor av enkelte. Man kan selvsagt lage sitt eget pizzakrydder.
Tidligere ble bergmynte brukt ved ølbrygging da den på samme måte som humle ga ølet en særegen smak og remmet gjæringsprosessen.

Platen virker avskrekkende på maur og andre plagsomme insekter og er dermed fin å ha i grønnsakshagen.

Som svært mange andre ingredienser i gin har bergmynte også en historie som medisinplante. Den går for å ha en gunstig virkning på fordøyelses og luftveissystemet. Den er krampeløsende og simulerer galle utskillelsen og slik hjelpe mot luftplager i mage og tarm – og dermed være til nytte ved kolikk. Den er apetitt-stimulerende og kan dempe kvalme. En av bestanddelene skal kunne ta livet av innvollsorm. Du kan lese mye mer om bergmynte hos rolv.no

Foto: © Rolv Hjelmstad. Foto og tegninger er hentet fra www.rolv.no

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.