Vinmonopolet sitt utvalg og produktlanseringer kan virke litt forvirrende, men her har vi satt oss inn i det, slik at du kan få tak i din neste gin litt lettere.
Kjernen i Vinmonopolets basisutvalg består av 180 produkter, og disse skal du finne i alle Vinmonopol-butikker. De største butikkene har et utvalg som er mer enn 10 ganger så stort som dette, så vil du finne noe morsomt er det dit du bør ta turen. De butikkene finner du fordelt utover landet. Butikkene ligger i Valentinslyst kjøpesenter i Trondheim, i Hamar sentrum, i Valkendorfsgaten i Bergen, i Sandefjord og Sandnes sentrum og sist, men ikke minst – det finnes to i Oslo; på kjøpesenteret CC-Vest, og på Aker Brygge. Er det gin du er på jakt etter finner du det beste utvalget her.
Hva Vinmonopolet har monopol på
La oss starte med litt historie. Fra 1939 var Vinmonopolet et statseid foretak med monopol på import, produksjon, engrosvirksomhet og salg av alkohol i Norge. Som et resultat av EØS avtalen som trådte i kraft 1. januar 1994, ble monopolordningen drastisk endret: Fra 1. januar 1996 ble Vinmonopolet delt. Arcus AS overtok all import- og grossistvirksomhet i tillegg til eneretten til brennevinsproduksjon og tapping på flasker. Fra samme dato ble det mulig for private selskaper å drive import- og grossistvirksomhet, samt å selge til det man kaller HORECA. Det vil si hotell, restaurant og catering.
Fra 1. januar 2005 ble også monopolordningen for fremstilling av brennevin i Norge opphevet, slik at man oppnådde full konkurranse i både produksjons- og importleddene for vin og brennevin i Norge.
Vinmonopolet er et statlig aksjeselskap underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Pr i dag har Vinmonopolet ca 2000 ansatte fordelt på 339 butikker over hele Norge.
Avgiftshelvete
Prisen på alkoholholdige drikker i Norge er sinnssykt høy. Dette er ikke Vinmonopolet sin feil. Staten er den som tar inn avgiftene. Det vil si at selv om vi opphevet monopolet på salg til forbruker, hadde prisene ikke gått ned. Her er Vinmonopolets eget regnestykke pr 01.01.2019:
Eksemplet gjelder brennevin med 41,5% alkohol på 0,7l. glassflaske.
Pris til kunde | 434,90 |
Grossistens nettopris | 97,15 |
Alkoholavgift | 223,39 |
Merverdiavgift | 86,98 |
Miljø- og emballasjeavgift | 1,62 |
Vinmonopolets avanse | 25,79 |
Avgiftene til staten utgjør | 72 % |
Enkelt oppsummert så er det altså slik at av 435,- kroner går 312,- kroner til staten. 223,40 av disse er særavgifter på alkohol.
Vi kan bare spekulere i hva som hadde skjedd med priser og utvalg dersom dagens salgsmonopol hadde blitt fjernet. Basert på hva jeg har sett i Danmark og USA, vil jeg tro at antallet utsalgssteder hadde gått kraftig opp, det ville blitt lenger mellom butikkene med godt utvalg, og prisene hadde i alle fall ikke gått ned.
Det er også sannsynlig at de ansatte ville ha generelt langt mindre produktkunnskap. Her er nemlig Vinmonopolet eksepsjonelt flinke. Jeg tror også at det hadde vært plass til noen spesialforretninger med et ekstra stort utvalg i hyllene, slik som Menybutikken vi besøkte i København.
Vinmonopolet sitt produktutvalg
Vinmonopolet har seks forskjellige utvalg. Vinmonopolet styrer produktutvalget i tre av disse. I de andre tre er det grossistene som bestemmer.
Basisutvalget
Basisutvalget bestemmes av Vinmonopolet. Her vil du finne de produktene som Vinmonopolet er sikre på at vil ha et stort salgsvolum. Her har alle produkter hylleplass i minst ett år. Basisutvalget varierer etter størrelsen på butikken. Kjernen i basisutvalget består av circa 180 produkter og disse skal du finne i alle butikker. Større butikker har flere enn de ca 180 produktene. I Basisutvalget kommer det nyheter seks ganger i året.
Partiutvalget
Dette bestemmes også av Vinmonopolet selv. Her finner du produkter som er innkjøpt i et begrenset antall, og er tilgjengelig i en kortere periode, som regel til det er utsolgt.
Spesialutvalget
Produktene i spesialutvalget bestemmes også av Vinmonopolet. Vinmonopolet har syv butikker med spesialutvalg av vin. Alle disse, pluss en i Tromsø, er også spesialbutikker for brennevin. Det er også en rekke egne butikker som er spesialbutikker for øl. I disse spesialbutikkene er det du kan få tak i varene i spesialslippene. Dette er oftest varer som er ettertraktet eller har lav tilgjengelighet. Her finner du listen over butikker, og mer info (Vinmonopolets sider).
Testutvalget
Testutvalget bestemmes av grossistene. Her melder de selv inn nye produkter som vil selges i utvalgte butikker i seks måneder. Dersom et produkt selger bra her, kan det bli overført til basisutvalget. Dersom salget ikke er bra, vil resterende produkter returneres til grossisten etter endt salgsperiode.
Bestillingsutvalget
Bestillingsutvalget er Vinmonopolets største produktutvalg. Alle varer kan bestilles i alle butikker, samt på nett. Her er det ingen begrensninger på antallet produkter en grossist kan få inn. Den eneste betingelsen er at det lagerføres i Norge. På samme måte som for testutvalget, kan et produkt som selger bra overføres til basisutvalget.
Tilleggsutvalget
Tilleggsutvalget er stedet hvor grossistene kan tilby det de ikke har i de andre utvalgene. Det er nesten som bestillingsutvalget, bortsett fra at varene ikke lagerføres i Norge, ofte har lang leveringstid, og kanskje må kjøpes i hele kasser. Varer fra tilleggsutvalget kan kun bestilles i butikk, ikke på nett. Dette gjør at dersom du er uheldig og den ginen du absolutt vil ha er her, kan du risikere at det blir problematisk å få tak i den uten å samarbeide med andre. Ditt lille lokale pol vil kanskje ikke ta inn en hel kasse om du bare vil ha én flaske.
Det hele kompliseres i tillegg av at produktet ikke en gang synes på Vinmonopolets sider før en butikk har tatt det fysisk til lager.
Tilleggsutvalgets muligheter for produsenter og grossister
Varene som lanseres i Tilleggsutvalget er ofte knappehetsvarer, de finnes kanskje bare i 80-150 flasker. Fra Vinmonopolets ståsted er Tilleggsutvalget til for at butikkene skal kunne supplere sortimentet. De kan lokalt tilby spennende sesongvarer eller lokale produkter. Gjennom tilleggsutvalget kan mindre grossister og for eksempel små lokale produsenter klare å få tilgang til salg av produktene sine på Vinmonopolet. Straks et Vinmonopol har tatt en vare til lager vil det være mulig å søke den opp på vinmonopolet.no.
For å bestille en vare som er i Tilleggsutvalget må man kontakte Vinmonopolets kundeservice eller butikk. Når en butikk lagerfører produktet kan du bestille for henting i den butikken, eller kjøpe over disk i samme butikk. Varene vil ofte ikke være mulige å få sendt til annen butikk med mindre man kjøper en hel kasse. Dette er forskjellig fra produkt til produkt, så her må man faktisk bare spørre.
Det er vanligvis ikke informasjon å finne på Vinmonopolet om hvilke varer som kommer i tilleggsutvalget før de faktisk er der. Slik informasjon er det grossisten eller produsenten som må gjøre tilgjengelig.
Tilleggsutvalget oppdateres med nye produkter 12 ganger årlig. Den oppdateringen skjer kl. 10 den første onsdagen hver måned.
Lanseringer og endringer i utvalg hos Vinmonopolet
Med unntak av i Tilleggsutvalget tar Vinmonopolet inn nye produkter seks ganger i året. Samtidig som nye produkter tas inn, skjer det justeringer mellom utvalgene enten i form at produkter skifter utvalg eller at produkter blir tatt ut.
Lanseringer og endringer skjer i januar, mars, mai, juli, september og november. Dette skjer alltid på den første onsdag i måneden. Erfaringsmessig kan det være vanskelig å få tak i all informasjonen vi trenger for å kunne omtale nyhetene samme dag som de kommer. Derfor vil vår omtale stort sett alltid oppdateres i flere dager etter lansering.
Vinmonopolet har altså et stort utvalg, men det er ikke alltid så lett å få en oversikt. Ved hjelp at de artiklene vi legger ut ved på nyhetsslipp og spesialslipp får du vite hva som kommer, og hvilket utvalg det ligger i.
Takk til Nils A. Johannessen hos Daracha AS for nyttige inspill i forbindelse med denne artikkelen.
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.
Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.