Vinmonopolet utvalg

Vinmonopolet: Utvalg og produktlanseringer

Del med andre ginteresserte:

Vinmonopolet sitt utvalg og produktlanseringer kan virke litt forvirrende, men her har vi satt oss inn i det, slik at du kan få tak i din neste gin litt lettere.

Vinmonopolets basisutvalg består av 180 produkter, og disse skal du finne i alle Vinmonopol-butikker. De største butikkene har et utvalg som er mer enn 10 ganger så stort som dette, så vil du finne noe morsomt er det dit du bør ta turen. De butikkene finner du fordelt utover landet. De ligger i Valentinslyst kjøpesenter i Trondheim, i Hamar sentrum, i Valkendorfsgaten i Bergen, i Sandefjord og Sandnes sentrum og sist, men ikke minst – det finnes to i Oslo; på kjøpesenteret CC-Vest og på Aker Brygge.

Hva Vinmonopolet har monopol på

La oss starte med litt historie. Fra 1939 var Vinmonopolet et statseid foretak med monopol på import, produksjon, engrosvirksomhet og salg av alkohol i Norge. Som et resultat av EØS avtalen som trådte i kraft 1. januar 1994, ble monopolordningen drastisk endret: Fra 1. januar 1996 ble Vinmonopolet delt. Arcus AS overtok all import- og grossistvirksomhet i tillegg til eneretten til brennevinsproduksjon og tapping på flasker. Fra samme dato ble det mulig for private selskaper å drive import- og grossistvirksomhet, samt å selge til det man kaller HORECA. Det vil si hotell, restaurant og catering.

Fra 1. januar 2005 ble også monopolordningen for fremstilling av brennevin i Norge opphevet, slik at man oppnådde full konkurranse i både produksjons- og importleddene for vin og brennevin i Norge.

Vinmonopolet har fortsatt enerett på salg av brennevin, vin og sterkøl til forbruker.

Vinmonopolet er et statlig aksjeselskap underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Pr i dag har Vinmonopolet nærmere 2000 ansatte fordelt på 323 butikker over hele Norge.

Vinmonopolet utvalg
Bilde: Vinmonopolet

Avgiftshelvete

Prisen på alkoholholdige drikker i Norge er sinnssykt høy. Dette er ikke Vinmonopolet sin feil. Staten er den som tar inn avgiftene. Det vil si at selv om vi opphevet monopolet på salg til forbruker, hadde prisene ikke gått ned. Her er Vinmonopolets eget regnestykke pr 01.01.2019:

Eksemplet gjelder brennevin med 41,5% alkohol på 0,7l. glassflaske.

Pris til kunde 434,90
Grossistens nettopris 97,15
Alkoholavgift 223,39
Merverdiavgift 86,98
Miljø- og emballasjeavgift 1,62
Vinmonopolets avanse 25,79
Avgiftene til staten utgjør 72 %

Enkelt oppsummert så er det altså slik at av 435,- kroner går 312,- kroner til staten. 223,40 av disse er særavgifter på alkohol.

Vi kan bare spekulere i hva som hadde skjedd med priser og utvalg dersom dagens salgsmonopol hadde blitt fjernet. Basert på hva jeg har sett i Danmark og USA, vil jeg tro at antallet utsalgssteder hadde gått kraftig opp, det ville blitt lenger mellom butikkene med godt utvalg, og prisene hadde i alle fall ikke gått ned.

Det er også sannsynlig at de ansatte ville ha generelt mindre produktkunnskap. Her er nemlig Vinmonopolet eksepsjonelt flinke. Jeg tror også at det hadde vært plass til noen spesialforretninger med et ekstra stort utvalg i hyllene, slik som Menybutikken vi besøkte i København.

Meny gin tonic København
Litt av ginutvalget hos Meny i Vermlandsgade i bydelen Amager i København. Bilde: Bjørn Christian Finbråten.

Vinmonopolet sitt produktutvalg

Vinmonopolet har seks forskjellige utvalg. Vinmonopolet styrer produktutvalget i tre av disse. I de andre tre er det grossistene som bestemmer.

Basisutvalget

Basisutvalget bestemmes av Vinmonopolet. Her vil du finne de produktene som Vinmonopolet er sikre på at vil ha et stort salgsvolum. Her har alle produkter hylleplass i minst ett år. Basisutvalget består av ca 180 produkter og disse skal du finne i alle butikker.

Partiutvalget

Dette bestemmes også av Vinmonopolet selv. Her finner du produkter som er innkjøpt i et begrenset antall, og er tilgjengelig i en kortere periode, som regel til det er utsolgt.

Spesialutvalget

Produktene i spesialutvalget bestemmes også av Vinmonopolet. Her vil du kun finne vin, og dette selges kun i spesialbutikker.

Uten å oppmuntre til kjøp, skal vi gi den aller beste servicen og fagkunnskapen til kundene våre.

Testutvalget

Testutvalget bestemmes av grossistene. Her melder de selv inn nye produkter som vil selges i utvalgte butikker i seks måneder. Dersom et produkt selger bra her, kan det bli overført til basisutvalget. Dersom salget ikke er bra, vil resterende produkter returneres til grossisten etter endt salgsperiode.

Bestillingsutvalget

Bestillingsutvalget er vinmonopolets største produktutvalg. Alle varer kan bestilles i alle butikker, samt på nett. Her er det ingen begrensninger på antallet produkter en grossist kan få inn. Den eneste betingelsen er at det lagerføres i Norge. På samme måte som for testutvalget, kan et produkt som selger bra overføres til basisutvalget.

Tilleggsutvalget

Tilleggsutvalget er stedet hvor grossistene kan tilby det de ikke har i de andre utvalgene. Det er nesten som bestillingsutvalget, bortsett fra at varene ikke lagerføres i Norge, ofte har lang leveringstid, og kanskje må kjøpes i hele kasser. Varer fra tilleggsutvalget kan kun bestilles i butikk, ikke på nett. Dette gjør at dersom du er uheldig og den ginnen du absolutt vil ha er her, kan du risikere at det blir problematisk å få tak i den uten å samarbeide med andre. Ditt lille lokale pol vil kanskje ikke ta inn en hel kasse om du bare vil ha en.

Bilde: Unsplash

Lanseringer og endringer i utvalg hos Vinmonopolet

Vinmonopolet tar inn nye produkter i sine utvalg seks ganger i året. Samtidig som nye produkter tas inn, skjer det justeringer mellom utvalgene enten i form at at produkter skifter utvalg eller at produkter blir tatt ut.

Lanseringer og endringer skjer i januar, mars, mai, juli, september og november. Dette skjer alltid på fredager. Erfaringsmessig kan det være vanskelig å få tak i all informasjonen vi trenger for å kunne omtale nyhetene samme dag som de kommer. Derfor vil vår omtale alltid komme noen få dager etter lansering.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Kommenter