Gin Maker's Kit - The Expert

Vi tester Gin Maker’s Kit – The Expert

Gin Maker’s Kit – The Expert, fra Gin etc, er et morsomt kit for deg som har lyst til å lage din egen gin. Her er det bare å kjøpe en nøytral vodka og sette i gang.

Går du med en drøm om å lage din egen gin, kan dette være ett fint sted å starte. Her får du anledning til å lage tre flasker gin. Prosessen er gøyal, men gir deg også et bittelite innblikk i at gin produksjon ikke er noe du lærer på en dag.

Gin Maker’s Kit – The Expert

Settet vi tester heter Gin Maker’s Kit – The Expert. Settet består av 3 poser “gin-ingredienser”, 3 filtre, trakt og flaske med kork. Dette er det du trenger for å lage selve ginen. I tillegg får du med 2 poser, og 2 reagensrør med garnityr, samt 2 sugerør. Alt kommer i en rund eske sammen med bruksanvisning og en etikett. De tre posene med gin-ingredienser inneholder forskjellige blandinger. De heter Floral Blend, House Blend, og Spiced Blend.

I følge bruksanvisningen bør man bruke en nøytral og billig vodka. Etter litt googling falt valget på svenske Explorer Vodka. Den karakteriseres som lett, ren og nøytral. Det er akkurat det vi var ute etter. Vi smakte på den, og kan bekrefte at beskrivelsen stemmer. Vi kan også nevne at Explorer Vodka kommer på plastflaske med skrukork og pant.

Badekar-metoden

Det å lage din egen gin uten bruk av et destillasjonsapparat innebærer å maserere ingredienser i sprit. Dette er den samme måten som man laget gin på i England på 1800-tallet. Gjør du det i litt større målestokk er badekaret ett mulig sted å legge ting i bløtt. Disse ginene ble derfor ofte kalt bath tub gin. Gin laget etter denne metoden i profesjonell sammenheng kalles gjerne compound gin. Denne fremstillingsmetoden benyttes sjelden i dag.

Her er det flere faktorer som spiller inn. Mengden ingredienser i forhold til sprit. Hvor rent spriten smaker. Alkoholinnholdet, og ikke minst hvor lang tid ingrediensene er i kontakt med spriten.

Timing er viktig

Flaskene med Explorer Vodka med alle ingrediensene
Flaskene med Explorer Vodka klare for 12 timer macerering. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Vi valgte å følge bruksanvisningen til punkt og prikke. Her står det at man skal la ingrediensene maserere i minst 12 timer. Vi valgte derfor å starte en fredag kl 22:00, for dermed å kunne smake på lørdag kl 10:00. Det lønner seg med andre ord å planlegge litt på forhånd. Bruksanvisningen sier at man bør prøvesmake etter 12 timer, og at maks tid bør ikke være mer enn 24 timer.

For å få alle ingrediensene ned i hver flaske endte vi opp med å tappe ut 5cl fra hver flaske. Noe bruksanvisningen ikke nevner er at det er svært viktig å merke flaskene på forhånd. Det gjør ikke noe for innholdet, men det er jo greit å vite hva man drikker.

Da frokosten var unnagjort på lørdag, var det bare å pusse tennene. Vi var også forsiktige med kaffe, da dette er en av de verste tingene man kan drikke om man skal ha en nøytral smaksans.

Mye smak

Det skulle vise seg at 12 timer var mer enn nok. Ved prøvesmaking etter kun 12 timer så synes vi at blandingen med Floral Blend var i overkant kraftig i smaken. De to andre virket mer balanserte. Fargen på alle var endret, noe bruksanvisningen tydelig informerte om.

Gin Maker's Kit - The Expert. Flaskene etter 12 timer.
Flaskene etter 12 timer. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Siling og filtrering

Siling og filtrering over på glassflaske. lage din egen gin
Siling og filtrering over på glassflasken som fulgte med.

I pakken følger det med tre små kaffefiltre og en liten trakt. Det ble fort klart for oss at prosessen med å separere spriten og ingrediensene kom til å gå raskere med en større trakt. Vi valgte også å bruke en tesil for å unngå å pakke filteret helt fullt. Her kom også den medfølgende flasken til nytte som mellomstasjon. Vi var nøye på å skylle vodkaflaskene før spriten ble helt tilbake på disse. Vi skylte også glassflasken og trakten mellom hver gin.

Det var tydelig at filtrering gjennom kaffefilter var nødvendig ettersom vi merket at filteret ble tettere etter hvert. Væsken som kom ut var helt fri for rester av ingredienser.

Konklusjon

Gin Maker’s Kit – The Expert er et morsomt produkt. Skulle vi ha gjort dette en gang til så ville vi ha prøvesmakt Floral Blend etter 10 timer, eller kanskje også tidligere. Det man bør være klar over er at man ikke har en ferdig gin etter 12 timer. Smakene er for dominerende. Vi velger derfor å la flaskene stå i en uke og teste dem, så kanskje en uke til. Vi kommer tilbake med smaksnotater og anbefalinger da.

Settet inneholder alt det man trenger. Skal vi være litt kritiske, må vi påpeke at det kun følger med én etikett. Dette er litt merkelig ettersom man jo har ingredienser til tre forskjellige gin. Uansett er dette en fin måte å kunne leke med sprit og maserering, og lage din egen gin. Vi gleder oss til å smake på flaskene etter en og to ukers hvile.

Gin Marker’s Kit – The Expert kan kjøpes hos Barskapet.no.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.