Tenk deg en norskprodusert gin som inneholder eplemost, som kun selges i Vinmonopol-butikker i behagelig kjøreavstand fra produsenten, og som i år kun ble tappet på 281 flasker.
På en gård på Storsand i Hurum, ikke så langt unna der det engang var meningen at Norges nye hovedflyplass skulle ligge, dyrkes det epler. Disse eplene blir til eplemost. Og her er det som er interessant for en gin-elsker; en liten andel av denne eplemosten destilleres sammen med einebær og koriander, og en base av potetsprit. Resultatet blir en flytende drøm. En gin som dekker trekanten mellom epler, koriander, og einer. Hvis du ikke fikk vann i munnen nå, bør du oppsøke fastlegen din.
Det gode liv

Jeg ankommer Eplegården på en solskinnsdag. I det jeg går ut av bilen er det en ting som slår meg; stillheten. Jeg er litt tidlig ute, men etter at par minutter dukker han opp. Tor Erling Gransæther er mannen bak Eplegården. Dette er det man trygt kan kalle en familiebedrift. Hans 81 å gamle mor pleier å sitte i kassen på gårdsutsalget. Hans 87 år gamle far har ansvaret for å holde gresset nede rundt de 4000 epletrærne.
Da Tor Erling overtok gården i 2000 kom hans mor med et klart råd: Du må finne på noe. De fleste epleprodusentene lå på denne tiden med brukket rygg. Det var for mange mellommenn, noe som resulterte i at ingen kunne leve av epler.
Han tok sin mor på ordet. Foruten å produsere 20.000 flasker eplemost hvert år så har han, sammen med familien, laget et sted for eplevelser. Her kan du smake på produktene, få se alle ledd i produksjonen, og sette deg ned med en kopp kaffe og en eplekake.
Kort tid etter at jeg har hilst på Tor Erling kommer den første kunden. Hun skal hente noen flasker eplemost med spesiallagde etiketter. Dette gir meg en sjanse til å se meg om i den ombygde låven som i dag rommer både lager, destilleri og butikklokale – og gir kundene mulighet til å slå seg ned og nyte en kopp kaffe med utsikt over epletrærne.

Lykkelig som liten
Tor Erling har ikke hastverk, og er opptatt av å benytte de mulighetene som følger med det å bo på en gård. Tålmodig bygger han sten på sten. Han er oppriktig interessert i at folk skal oppleve noe når de kommer til Eplegården. Han oppsummerer det best selv:
“Jeg ønsker ikke å bli større enn at vi kan gjøre alt selv.”
Tor Erling Gransæther, Eplegården
Akkurat her rører han ved noe av det jeg falt for. Han ønsker å ha kontroll. Han ønsker at kundene skal komme hjem fra Eplegården med en opplevelse i minnet. Eplevelser er stikkordet, enten det gjelder eplemost, gin, eller bare et gårdsbesøk.

Clarendons Gin – laget med eplemost
Navnet Clarendons kommer fra Tor Erlings tippoldefar, som kjøpte gården på Storsand i Asker kommune i 1902. Veien frem til å destillere alkohol var, som alt annet på Eplegården, noe som ble til over tid. I 2005, fem år etter at Eplegården så dagens lys, ble monopolet for produksjon av brennevin opphevet i Norge. Etter en tenkeperiode på fire år, søkte han om lisens for produksjon av sprit i 2009. Den første tanken var å produsere eplebrennevin på bunnfallet fra eplesider-produksjonen. Han kom i gang med dette i 2011. Dette produktet befinner seg fortsatt på fat.
I mellomtiden har han laget Clarendons Gin. Nå vet jeg at noen tenker at dette produktet er noe som er laget for å overleve, ikke fordi han ville lage gin. Det er en helt legitim reaksjon. Det er flere produsenter som har gått den veien. Det er nå jeg må få lov å minne om Tor Erlings uttrykk, eplevelser. Du skal med andre ord ha en positiv opplevelse når du drikker hans gin.
Det får du.
Clarendons Gin har bare tre ingredienser, inkludert einebær. Da sier det seg selv at eplemost står for mye av smaksbildet. Produksjonen starter med en base av potetsprit. Her tilsettes koriander og eplemost før destillering. Resultatet er en deilig gin med preg av eplemost, koriander, einer og krydder.

Hva passer til Clarendons Gin
I år ble det tappet 281 flasker. Det var det han rakk innimellom å ta seg av kunder, epletrær, skattefuten, og alt det andre en eplebonde må bry seg med. Disse 281 flaskene er fordelt mellom noen lokale skjenkesteder og de tre nærmeste Vinmonopol-utsalgene. Han er rett og slett ikke interessert i å kjøre lenger enn til Tofte, Sætre, eller Slemmestad. Tenk litt over hva det innebærer i dagens samfunn der alle tenker volum og vekst.
Hvis du har muligheten, vil jeg anbefale deg å ta turen innom Eplegården og en av de tre nærmeste polutsalgene. Reis til Eplegården for eplevelsens skyld, og til ett av de tre Vinmonopol-utsalgene for å ta et minne med deg hjem.