En bartenders bekjennelser

En bartenders bekjennelser – av Per Magnus Haig

Boken En bartenders bekjennelser må være Norges flotteste cocktailbok. 275 vakre bilder over nesten like mange sider med oppskrifter og små historier.

For en stund siden fikk jeg en henvendelse fra en som het Per Magnus Haig. Han lurte på om han kunne få sende et eksemplar av boken sin. Basert på bildene alene, så var det klart at jeg hadde lyst til å ta denne boken i nærmere øyesyn.

Syndig nytelse

La meg si det med en gang: Denne boken er praktfull. Her får du 252 sider spekket med flotte bilder og cocktailoppskrifter. Alt sammen er ispedd tips og gode råd, samt små historier fra forfatterens liv bak bardisken.

Noe av det som er litt annerledes med denne boken er at den er inndelt etter de syv dødssynder. Disse er, med glimt i øyet, snudd på hodet og gjort til noe positivt. Selv liker jeg at bokens første kapittel handler om gin. Dødssynden vi gin-drikkere har fått er hovmod. For de som måtte lure: ifølge Wikipedia er hovmod det motsatte av ydmykhet.

Jeg har gitt hovmod til gin, fordi gin-drikkere er veldig nøye på hvilken type de drikker.

Per Magnus Haig
Per Magnus Haig

Per Magnus Haig er født og oppvokst i Grimstad, men flyttet til Hedmark for syv år siden. Der driver han Kvisle Herregård.

Per Magnus har tilbragt 35 av sine 51 år som kokk, hovmester, bartender, og restaurantsjef. Her holder han boken En bartenders bekjennelser.
(Bilde: Anne Marit Holmseth.)

Vakre gincoctails

Bildene i boken er vakre nok til å ta pusten fra deg. Det Norske Brenneri er en av samarbeidspartnerne. Harahorn Gin og Lyng Gin har følgelig fått fyldig omtale.

Noen av drinkene er så fargesterke at jeg ikke har lyst til å vite hva som er i de. Jeg tror det er lurt å se på denne boken som inspirasjon. Ikke fordi at oppskriftene er så kompliserte, men fordi det krever tålmodighet og lang erfaring å få en cocktail til å se slik ut som på bildet.

Harahorn Gin
Harahorn Gin har fått en sentral rolle i kapittelet om Gin.
(Bilde: Anne Marit Holmseth)

White Lady

Vi har fått lov å gjengi en av oppskriftene i boken.

White Lady med Harahorn Gin

4 cl Harahorn gin
2 cl Cointreau
2 cl sitronsaft eller sourmix

Denne lages tradisjonelt med en dæsj eggehvite (halvparten av ett vanlig egg), men du kan om ønskelig velge det bort.

Kjøl ned et cocktailglass og tilsett ingrediensene i en shaker med en neve is. Shake lett i 30 sekunder. Siles over det avkjølte glasset. Garner med et roseblad, en vakker lilje eller noe du finner passende.
(Bilde: Anne Marit Holmseth.)

Mye mer enn gin

Boken er inndelt i syv kapitler, en for hver av dødssyndene.

Kapittel 1. Hovmod, er dedikert til gin.
Kapittel 2. Vrede, omhandler tequila.
Kapittel 3. Fråtseri, handler om rom.
Kapittel 4. Begjær tar for seg musserende drikke.
Kapittel 5. Grådighet handler om likør.
Kapittel 6. Misunnelse handler om brunt brennevin.
Kapittel 7. Latskap omhandler vodka.

Hvert kapittel starter med en liten innføring i den valgte dødssynden. Deretter er det litt om det som er tema for det aktuelle kapitlet.

En bartenders bekjennelser
En bartenders bekjennelser. (Bilde: Anne Marit Holmseth.)

Det finnes også oppskrifter på alkoholfrie drinker. I tillegg til alt dette er det gode forklaringer på glass og utstyr.

Boken koster kr 500,- og kan kjøpes her.
(Vi har fått boken uten vederlag, og mottar ingen provisjon av salg. Alle meninger er forfatterens egne.)

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, X og Youtube.

Med mindre noe annet er oppgitt er all tekst og alle bilder publisert på denne nettsiden utarbeidet av personene bak Alt om Gin. Alt bruk av innhold fra denne nettsiden må avtales på forhånd. Vi tillater gjerne sitering av innhold, forutsatt at altomgin.no er oppgitt som kilde og at det linkes til altomgin.no. Ta kontakt via epostadressen angitt på denne siden.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.