velge riktig cocktail shaker

Hvordan velge riktig cocktail shaker

Hvordan velge riktig cocktailshaker, bar shaker, eller shaker? Uavhengig av hva vi kaller det ser vi alle for oss en bartender som rister sprit og is, og selve shakeren. Kanskje tenker vi på den klassiske James Bond frasen «shaken or stirred»? Her er alt du trenger å vite.

Denne artikkelen inneholder betalte lenker. Disse er merket med*.

Å velge riktig cocktail shaker

Egentlig er det ikke noe «riktig» eller «feil» når man velger cocktail shaker. De forskjellige typene shakere gir alle det samme resultatet; en ristet cocktail. Det koker ned til tre ting: design, brukervennlighet og volumet på ingrediensene. La oss ta en titt på de tre vanligste typene shakere.

Cobbler shaker

Dorre cobbler shaker i rustfritt stål fra Kithentime Kr 200,-*

velge riktig cocktail shaker
Dorre cobbler shaker i rustfritt stål fra Kithentime Kr 200,-* (Bilde: Kitchentime)

Dette er den mest populære shakeren og den som er mest vanlig for hjemme-bartenderen. En cobbler shaker består av tre deler, en hoved-beholder; bunnen. Et metall lokk med en innebygget sil, og et metall lokk som dekker silen. Her finnes det også en litt mer fresh variant med sort kunstlær til nesten samme pris.

Denne shakeren er lett å bruke. Man fyller væske og is i bunnen. En cobbler shaker kan brukes med bare en hånd. Når du er ferdig med å riste tar du av toppen og tømmer innholdet fra shakeren over i et glass.

Den virkelige utfordringen (i alle fall av og til) er å få av delen med silen fra selve bunnen. Noen ganger holder det med et lett slag på siden av shakeren. Andre ganger må det en blanding av kampsport og sort magi til for å få de fra hverandre!

Fordeler og ulemper med en cobbler shaker

+ trenger ikke sil
+ lett å bruke
+ vanligvis rimelig

– Kan være vanskelig å få fra hverandre
– Isen kan blokkere de små hullene i silen
– Kan bli virkelig kald å holde i

Boston Shaker

Barsett med Boston shaker i rustfritt stål og glass fra Kitchentime. Kr 240,-*

Dorre Barsett Boston Shaker
Barsett med Boston shaker i rustfritt stål og glass fra Kitchentime. Kr 240,-* (Bilde: Kitchentime)

Boston Shakere er veldig populær blant bartendere. Boston shakeren bør være i alle fall din andre shaker. Boston shakeren består av to deler, et mikseglass med gummikant og en metallkopp. Ingrediensene fylles i metallkoppen, deretter plasseres delen i glass opp-ned oppi den. Pass på å trykke glass delen litt ned så delene forsegler seg. Her fant vi et veldig kostnadseffektivt sett, nesten samme pris for hele settet som du ellers må ut med for bare shakeren!
Man behøver ikke gjøre det rimelig, man kan også gå all inn og velge design, som med denne Alessi Boston Shakeren for eksempel.

Å bruke en Bostonshaker krever to hender. Dette kan være utfordrende om du har det trangt i hjemmebaren din. Hvis du ikke bruker is kan det være vanskelig å få de to delene til å forsegle seg. For å få delene fra hverandre igjen gir du bare metall tumbleren et lite knakk akkurat der delene møtes.

Fordeler og ulemper med en Boston shaker

+ kan ta et stort volum
+ kompakt ved lagring siden delene passer i hverandre
+ begge deler av shakeren kan brukes som et mikseglass

– Må brukes med begge hender
– Lett å søle
– Du trenger en separat sil

Fransk shaker

Alir Fransk shaker i messing fra Kitchentime. Kr 456,-*

velge riktig cocktailshaker
Alir Fransk shaker i messing fra Kitchentime. Kr 456,-* (Bilde: Kitchentime)*

Den franske shakeren, også ofte kalt en parisisk shaker, er på en måte det verste fra to verdener. Den er som en cobbler shaker uten innebygget sil.

Fordeler og ulemper med en Fransk shaker

+ ser bra ut

– Du trenger sil i tillegg
– Kan være vanskelig å få fra hverandre etter bruk

Spiller materialet noe rolle?

Når du skal velge en cocktail shaker handler det ikke bare om formen. Shakere kommer i mange materialer. Det mest vanlige er rustfritt stål og glass. De fleste boston shakere har en del i rustfritt stål og en del i glass.

De fleste cobbler shakere og franske shakere er laget i rustfritt stål eller i messing. Noen modeller har en beholder laget av glass, og toppen med silen laget i rustfritt stål. På billige modeller er den rustfrie delen erstattet med plast. Hold deg unna disse. De bråker veldig når du rister med is, og disse har en tendens til å ikke holde så lenge. Det har også blitt populært med kobber. Det ser veldig stilig ut, men krever vedlikehold for å holde seg pent. Kobber kan heller ikke vaskes i oppvaskmaskin.

«Shaken or stirred» – spiller det noe rolle?

Det korte svaret er : JA. En ristet drink er kaldere, men også mer utvannet. En rørt drink er mindre kald, men smaker mer. Som det meste annet kommer det an på hva du liker.

ristet eller rørt

Shaken or Stirred? – Ristet eller rørt? Hva er forskjellen?

Shaken or Stirred? - Ristet eller rørt? Svaret på spørsmålet avhenger mest av hva du selv liker. I denne artikkelen finner du nok info til at du kan gi et ... Les mer

Konklusjon

Ingen bar er komplett uten minst en shaker. Å velge den riktige blir en smakssak. Du får ikke gjort feil med en Cobbler shaker. Med en Boston-shaker i tillegg i stål og glass har du alt du trenger for å både riste og røre drinker hjemme. Vil du bare ha en – er min personlige mening at du bør gå for en Bostonshaker. Det som er viktig er at du liker den – og har glede av å bruke den.

Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.