Skiprock Distillers

Skip Rock Distillers og Bicycle Tree Gin

Dette er ikke bare fortellingen om Skip Rock Distillers, som er produsenten av Bicycle Tree Gin. Det er også fortellingen om hvordan det er å drive butikk i dagens USA.

Snohomish er en småby nord-vest i staten Washington i USA. Den befinner seg halvannen time fra grensen til Canada. Her bor det rundt 10.000 innbyggere. Vi ankommer stedet i god tid, noe som gir oss anledning til å vandre litt i hovedgaten. Basert på det vi ser, må antikviteter være det de lever av her. En tredjedel av butikkene er antikvitetsbutikker eller interiørbutikker som selger en blanding av nytt og gammelt.

Fra sentrum i Snohomish. (Bilde: Wikimedia)

Tidligere statsmonopol

Washington state hadde monopol for salg av alkohol, ikke ulikt det vi har her hjemme. Etter en folkeavstemning ble dette oppløst i 2012. Hovedargumentene for oppløsning av monopolet var lettere tilgjengelighet og lavere priser.

Lettere tilgjengelighet er at faktum. Antallet utsalgssteder har økt fra 395 til 1.600. Hva angår prisene, har disse økt. Hovedårsaken til dette er at staten ville ta igjen tapt fortjeneste ved å øke avgiftene på alkohol. Resultatet er at Washington State nå har USAs høyeste alkoholavgifter. Dette er selvfølgelig frustrerende for lokale produsenter. Skatteletten som ble gjennomført av Trump-administrasjonen i 2017 har gjort det lettere å investere i maskiner og utstyr, men dette hjelper lite når høye skatter legger en demper på veksten.

Alle destilleriene vi besøker under vårt opphold i USA sier det samme: De føler at man på føderalt nivå forsøker å legge forholdene til rette for mindre bedrifter, men at hjemstaten ikke har det samme fokus. Nettoresultatet blir ofte null.

Skip Rock Distillers

I en sidegate, under hundre meter fra hovedgaten i Snohomish finner vi Skip Rock Distillers. Her blir vi tatt i mot av Ryan Hembree, en av eierne. Lokalet er litt utenom det vanlige. Det er stort og åpent, og man ser rett ned i produksjonshallen. Det var her, i produksjonshallen, at vi startet omvisningen.

Først fikk vi en innføring i ingrediensene som brukes i fremstillingen av Bicyle Tree Gin. Dette er, foruten einebær, sitrongress, mint, nype og bringebærblader. Dette destilleres seks ganger.

Her er ingrediensene i Bicycle Tree Gin. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Skip Rock Distillers lager ikke bare gin. De lager også vodka, rom, whisky, og hele fem forskjellige likører. Alle produkter bruker lokale ingredienser. Det hele startet med vodka, det var i 2009. I 2017 laget de også en blåbærgin. Denne er ikke lenger tilgjengelig. Likørene er de mest populære produktene.

Amerikanere er i ferd med å få øynene opp for sprit. Markedet for øl går ned, og man ser en vridning over til whisky. Gin har ikke hatt den samme renessansen i USA som i Europa. Ifølge Ryan står whisky i veien for dette.

Master Distiller Brian Roys, i gang med å fylle destillasjonsapparatet. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Etter å ha sett på produksjonen har tiden kommet for å smake på produktene. I tillegg til gin smaker vi også på noen av likørene. Hadde vi hatt plass i kofferten hadde minst en av disse blitt med hjem. Dessverre må vi nøye oss med Bicycle Tree Gin.

Skiprock Distillers
Ryan Hembree, en av medeierne i Skiprock Distillers. (Bilde: Bjørn Christian Finbråten)

Bicycle Tree Gin

Bicycle Tree Gin henter sitt navn fra, ikke overraskende, et tre. I 1880 ble det laget en åpning gjennom et sedertre, stort nok til å sykle gjennom. Treet brant ned i 1927. På midten av 80-tallet tok den lokale sykkelklubben initiativ til å lage en tilsvarende åpning i et nytt tre.

Det berømte Bicycle Tree i Snohomish, WA. Bildet er tatt i 1910. (Bilde: Wikimedia)

Les vår omtale av Bicycle Tree Gin.

Hva passer til Bicycle Tree Gin

Hva passer til Bicycle Tree Gin

Bicycle Tree Gin har sin opprinnelse i byen Snohomish, og er et ekte håndverksprodukt laget av folk med pasjon for det de driver med. Det er alltid like gøy å ... Les mer
Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.