Suze er en fransk bitter aperitiff basert på druesprit og gentianrot. Den brukes i cocktails i stedet for en bitter, eller dersom man ønsker et mer nyansert smaksbilde.
Min første opplevelse med Suze opplevdes veldig bitter. Imidlertid vil du oppleve en smaksutvikling om du har en isbit i den i et lite glass. Det dukker opp tydeligere sødme og du kjenner milde sitrusnoter. Bartendere tenderer til å bruke Suze slik en kokk kan justere en matrett med umami noter. Dette er en drikk som klarer å både være jordlig, bitter og floral på en gang. Den kan gi det lille ekstra i en cocktail, og selv om den er bitter gir den likevel litt sødme og friskhet.
Suze produseres av ren nøytral druesprit hvor gentianrøtter masseres. (Gentian kalles ofte søterot på norsk). Blandingen dobbel destilleres og blandes med urter og andre botaniske ingredienser som også er maserert. Blandingen lagres i velbrukte fat i 18 måneder.
Suze har historie helt tilbake til 1885 da Fernard Moureaux arvet familiens destilleri i Maisons-Alfort. Det var trange tider for firmaet, så han stod egentlig på randen av konkurs. Det kom til et samarbeid mellom ham selv og den lokale banksjefens sønn; Henri Porte. Dette samarbeidet førte til en helt ny type aperitiff. De gikk helt imot tidens moderne trend som var å bruke vin som grunnlag for aperitiffen. Her valgte de en plante, nemlig gentian.
Duft- og smaksnotater
Duften er umiddelbart full av milde bitternoter med en søtlig bakgrunn av urter. Tydelig fatpreg hvor du aner brente noter.
Smaken er lett og nesten honningsøt og sirupsaktig, men med en underliggende bitterhet. Lang og vedvarende bitter avslutning hvor sødmen gradvis blir helt borte.
Suze
Beskrivelse
Kjente ingredienser
- Gentian (Søterot)
- Urter
- Krydder
- Sitrus
- Blomster
- Frukt
- Druesprit
Duft
- Bitter
- Sitrus
- Krydder
- Sødme
- Tre
- Urter
Smak
- Sødme
- Bitter
- Krydder
- Tre
- Urter
Ettersmak
- Bitter
- Pepper
- Sødme
Mer informasjon
Oppskrifter med Suze
Følg oss gjerne på Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, og Youtube.