Bilde av 4 forskjellige vermut flasker av merket Martini.

8 måter å drikke vermut på

Det er mange måter å drikke vermut på. For meg var vermut hovedsakelig en ingrediens – noe du faktisk må ha i baren for å kunne lage andre gode cocktails – nå har jeg oppdaget at vermut også kan nytes alene.

Spania er landet for deg som drikker vermut bar

Vermut er i utgangspunktet en aperitiff – en fordrink. Den skal gi appetitt, rense ganen før maten og lette fordøyelsen. Da vermut ble oppfunnet var den først laget som medisin. Selv om vermut har sin opprinnelse i Italia og Spania er det Spania den har fått sterkest fotfeste. Det er her det er mest vanlig å drikke sin vermut bar – enten før maten, eller til sine tapas. En søndag under tuntreet med vermut og is høres ikke feil heller.

Hva er vermut

Hva er vermut – historien og bruksområdene

Hva er vermut? De fleste har hørt om en Dry Martini, men mange vet ikke at den inneholder vermut. Dry Martini har gitt navnet til en av verdens mest kjente ... Les mer

1. On the rocks

Dette er en klassiker. Bruk en tumbler – ha i 2-3 isbiter og hell 4cl vermut over.

lage en Gin og Tonic
(Bilde: Bigstock)

2. Med soda

Under tuntreet en varm sommerdag er det kanskje en hvit vermut med is og litt soda som er tingen Bruk en tumbler – ha i 2-3 isbiter og hell 4 cl vermut over. Tilsett en dash (1cl) soda. Her må du prøve deg frem og se hva du liker.

3. Med appelsinskive

Noe som kanskje passer bedre i en hustrig norsk vinter er å benytte rød vermut og tilsette en appelsinskive. Ha 2-3 isbiter i en tumbler. Tilsett 4cl rød vermut og en appelsinskive. Noen liker å ha i litt soda også. Prøv deg frem og finn ut hva du liker.

Vermut og gin hører sammen

Her er noen gode cocktailoppskrifter der vermut er et must.
Jeg anbefaler deg å ha minst en tørr vermut, en hvit vermut og en rød vermut. Så kan du jo selv finne ut hvor tørre, fruktige eller søte du liker de for å kunne nyte og drikke vermut bar.

4. Negroni

Det blir ingen Negroni uten vermut! Mange sverger til 3 like deler i Negroni, det vil si en tredjedel av hver ingrediens. Dette er en smakssak, personlig er jeg nemlig ikke så glad i bitre smaker – altså minsker jeg gjerne på Camparien, og leter egentlig etter en annen variant av bitter – som er, vel – mindre bitter.

4 cl gin
3 cl Campari
2 cl rød søt vermut (f.eks Capitoline Rose) www.capitolinevermouth.com

Ha is og ingredienser i et glass og rør til ingrediensene er kjølnet. Pynt med appelsinskall.

Du kan se flere av våre oppskrifter på Negroni her:

Negroni hadde 100-års jubilieum i 2019

Negroni oppskrift

Oppskrift på Negroni: En greve, 100 år med historie, Campari og søt vermut

En oppskrift på Negroni inneholder selvfølgelig ikke en greve eller 100 år med historie, men det måtte en greve til for å få ideen. Nå, 100 år senere, har Negroni ... Les mer

5. Martini

Dette er den originale Martini-cocktailen. Den tørre varianten vi i dag kjenner som Dry Martini er en videreutvikling av denne.

1 cl vermut (tørr)
3 cl gin

Husk å kjøle glasset mens du arbeider med resten – ha et par isbiter og vann i glasset så det blir kaldt. Tøm ut dette før du siler i Martinien. Ha is og ingredienser i et glass og rør til ingrediensene er kjølnet. Tøm over i glasset uten isen. Pynt med appelsinskall.

6. Dry Martini

Her kommer det svært mye an på hvilken gin du bruker også. I enkelte tilfeller kan man bruke helt ned 1 del vermut til 15 deler gin.

1/2 cl vermut
4 cl gin

Husk å kjøle glasset mens du arbeider. Ha is og ingredienser i et glass og rør til ingrediensene har kjølnet. Tøm over i glasset uten isen. Pynt med sitron eller oliven, avhengig av hvilken gin du har valgt, og hva du liker.

6,5. Churchill Martini (ikke mye vermut her…)

Dette var Winston Churchills favoritt. Ha is og gin i et glass og rør til ingrediensene er kjølnet. Sil over i glasset uten isen. Pynt med sitron eller oliven. Sett drinken og vermut flasken foran vinduet. La solen skinne gjennom vermut flasken så lyset får spille over ginen…. (-:

4 cl gin
Sol

Dersom du liker din Dry Martini tørr, men ikke fullt SÅ tørr er det et forsøk verdt å skylle glasset med litt vermut og så tømme den ut, eller å skylle isbitene i vermut og sile av – før du så har i ginnen etterpå og rører til den er kald. Sil deretter over i et kaldt glass.

dry martini vermut
Dry Martini med oliven. (Bilde: Bigstock)

7. The Bronx Cocktail

4 cl gin
1 cl Cinzano Rosso Vermut
1 cl Cinzano Extra Dry Vermut
2 cl friskpresset appelsinjuice.

Ha is og ingredienser i en shaker og rist til ingrediensene er kjølnet. Sil over i et kaldt glass. Pynt eventuelt med appelsinskall.

8. Dubonnet og gin

I følge flere kilder skal dette være Dronning Elisabeths yndlingsdrikk.

2 cl Dubonnet Rouge
1 cl Gordon’s Gin
Skall av sitron, eventuelt sitronskive om du liker den mer syrlig. Stor forskjell i smaken på dette.
2 isbiter

Bruk shaker, ha i is i shakeren og fyll i Dubonnet og gin. Rør i 20 sekunder, og sil over i glasset. Pynt med sitronen og ha i 2 isbiter. Føl deg som en dronning!

Noen lurer på om det finnes noe annet man kan bruke i stedet for vermut – altså et substitutt? Vi har et forslag, les om det her:

St. Germain likør

St. Germain hylleblomstlikør – et godt alternativ til vermut

St. Germain hylleblomstlikør er jo ikke en vermut - men den går så fantastisk godt sammen med gin at vi velger å gjøre et unntak! Flasken er klassisk og gir ... Les mer
Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.