Nye gin på Vinmonopolet januar 2021

Nye gin på Vinmonopolet – Januar 2021

Del med andre ginteresserte:

8. januar 2021 kom flere nye gin på Vinmonopolet. Vi gir deg bilder og en enkel oversikt over hva du kan forvente av de fleste av de.

Opplysningene på Vinmonopolet er ikke svært detaljerte, så her får du også bilde og som regel noe mer informasjon. Dersom vi har omtalt noen av disse tidligere vil du finne en link til vår omtale. Oversikten er alfabetisk.

Abelforth’s Bathtub Sloe Gin

Abelforth's Bathtub Sloe Gin
Abelforth’s Bathtub Sloe Gin (Bilde: Produsenten)

Abelforth’s Bathtub Gin – deres vanlige gin – er også veldig god, så her er det greit å ha litt forventninger. Dette er en middels søt sloe gin, med et alkoholinnhold over det som er vanlig. Den smaker faktisk ganske mye.

Om du ikke har vært mye borti sloe gin – gin av slåpebær, vil jeg anbefale denne artikkelen. I Danmark brukes sloe gin ved siden av riskremen til julens dessert, og denne passer definitivt til det. Ellers bruker du den omtrent slik man bruker en likør. Det er også et vell av gode drinker hvor sloe gin passer strålende. Mange av disse fungere flott mellom jul og påske i den kalde årstiden.

Andre kjente ingredienser er koriander, kassia, kardemomme, nellik og appelsinskall. Den foreslås også servert med bitter lemon eller sitrontonic og en appelsinbåt. Abelforth’s Bathtub Sloe Gin inneholder 33,8% alkohol er tappet på 50cl glassflaske. Den inneholder 29 gram sukker pr liter. Det kan høres søtt ut, men slåpebær er ekstremt snerpete, så sukkermengden er logisk for å få et balansert resultat.

Se vår omtale her.

Denne finnes i Vinmonopolets tilleggsutvalg. Her kan du lese mer om hvordan du kan bestille derfra.

Ben Lomond Scottish Gin

Nye gin på vinmonopolet januar 2021 Ben Lomond Gin
Nye gin på vinmonopolet januar 2021 Ben Lomond Gin (Bilde: Produsenten)

Dette virker som en litt utradisjonell gin med solbær og rognebær. Produsent er Loch Lomond Distillers. Den er oppkalt etter fjellet Ben Lomond som ligger i nasjonalparken Trossachs i Loch Lomond, Skottland. Den inneholder forskjellige botaniske ingredienser ut over de to nevnt over; rosenblader, lakrisrot, korinaderfrø, sechuanpepper, appelsin, irisrot, kassia, og einer selvsagt. Personlig har jeg hatt litt trøbbel med gin med for mye solbærsmak, men etter å ha funnet noen helt perfekte kombinasjoner stiger dette nå kraftig på ønskelisten. Se bare på denne lekre gimlet’en med solbær. Gin og solbær kan bli utrolig godt! Jeg er også veldig spent på hva rognebær gjør for smaken i denne.

Bobby’s Gin

Hva passer til Bobby's Gin
Bobby’s Gin (Bilde: Produsenten)

Bobby’s Gin er en nederlandsk gin som sies å være preget av blomster krydder og er pepperaktig. Andre kjente ingredienser er sitrongress, pepper, kanel, koriander, fennikel og nellik.
Bobby’s Gin inneholder 42% alkohol og er tappet på 70cl glassflaske.

Cape Town Gin & Spirits Co fra Sør-Afrika kommer med tre nye gin på vinmonopolet

Cape Town South-African Gin Nye gin på Vinmonopolet november 2020
Cape Town Gin (Bilde: Produsenten)

Cape Town Classic Dry Gin

Dette er en gin med kraftige noter av einer og sitrus, samt et snev av urter og blomster. Den inneholder appelsinskall, koriander, stjerneanis, orrisrot, kardemomme, kassibark og tørket renosterbos. Den har 43% alkohol, og er tappet på glass med naturkork. Flasken inneholder 70cl. Se vår omtale her.

Cape Town Rooibos Red Gin

Her finner du einer selvsagt, men også appelsinskall og kanelsmak, med rooisbos som sies å være litt søt nøttete og jordaktig. Den har 43% alkohol, og er tappet på glass med naturkork. Flasken inneholder 70cl. Se vår omtale her.

Cape Town The Pink Lady Gin

Denne er lett og frisk, og dufter av rosenblader. Inneholdet er rosengeranium, renosterbos, og tørkede hibiskusblomster. Ettersmaken er søt. Den har 43% alkohol, og er tappet på glass med naturkork. Flasken inneholder 70cl.

Alle disse tre kommer i tilleggsutvalget. Skulle ønske det var ginfestivaler for tiden så det var mulig å få smakt og testet disse. Du kan lese mer om Vinmonopolets utvalg og hva det betyr for tilgjengeligheten her.

Collective Arts Dry Gin & Soda with Grapefruit Lemon & Thyme

Nye gin på vinmonopolet januar 2021 cocktail på boks
Collective Arts Dry Gin & Soda with Grapefruit Lemon & Thyme (Bilde: Produsenten)

Selv om tittelen på denne artikkelen er nye gin på Vinmonopolet – januar 2021, tar vi sjansen på å inkludere en ferdigblandet gincocktail. Collective Arts Dry Gin & Soda with Grapefruit Lemon & Thyme er en kanadisk ferdigblandet cocktail på boks. Som navnet sier, skal den ha tydelig preg av sitron og grapefrukt og beskrivelsen sier den bruker ekte sitron og grapefrukt for å få til dette. Litt synd at slikt må sies. Den har undertoner av lavendel, timian og kardemomme som nok kommer fra ginen som brukes.

Copenhagen Bay Leaf Gin

Cophenhagen Bay Leaf Gin
Cophenhagen Bay Leaf Gin (Bilde: Produsenten)

Copenhagen Bay Leaf Gin er en London dry gin og en ny flaske i serien fra Copenhagen Distillery. Beskrivelsen sier den har mørke toner av laurbærblad og kvann og lettere noter fra tranebær. Ginen er ufiltrert og kan derfor bli tåkete når man blander i vann, is eller tonic.
Copenhagen Bay Leaf Gin har 45% alkohol, og er tappet på 50cl glassflaske.

Fjæra Rosé Gin

Fjæra Rose Gin
Fjæra Rose Gin. (Bilde: produsenten)

Fjæra Rosé Gin har nå blitt flyttet til testutvalget, og dette (så jeg nettopp i en facebook kommentar) betyr at de nå er tilgjengelige på 70 vinmonopol. Dette er en spennende og annerledes gin som har blitt lagret på St. Emilion Bordeaux rødvin tønner. Bringebær, sitrus, og einer er gjennomgangstonen. Min personlige favoritt så langt med denne er i G&T med Headless Horseman Rabarbratonic eller i en Clover Club. I Clover Club’en ville jeg nok nå byttet til bringebærlikør om jeg skulle lage den i dag. (Og det tror jeg jammen)
Her kan du lese vår omtale av Fjæra Rosé Gin.

Gin 1689 Pink

1689 pink gin Nye gin på Vinmonopolet januar 2021
1689 Pink Gin (Bilde: Produsenten)

Gin 1689 Pink er en nederlandsk gin med fruktig og krydret preg. Den oppgis å ha lys rosa farge. Andre kjente ingredienser er sitron, appelsin, muskat, nellik, jordbær, bringebær, anisfrø og kvede.
Gin 1689 Pink Gin inneholder 38,5% alkohol og er tappet på 70cl glassflaske.

Glen’s Gin

Glen's Gin
Glen’s Gin (Bilde: Produsenten)

Glen’s Gin er produsert av Glen Cathrine Ltd, Cathrine, Airsire – jeg vi tippe dette er et destilleri eiet av samme familie som eier Loch Lomond Distillers siden de oppgir som produsent av Vinmonopolet. (Samme produsent som Ben Lomond Gin lenger oppe i artikkelen) Det er ikke lett å finne smaksnotater på denne; jeg har funnet en beskrivelse som kanskje sier noe uten å si så mye; Den er bedre enn Gordons, like god som Tanqueray for lavere pris. (Men dette gjelder England, får se hva prisen blir på Vinmonopolet). Skal være god med Schweppes Indian Totonic og limeskall.

Glen’s Gin inneholer 37,5% alkohol og kommer på 70cl glassflaske.

Greenfield Organic Premium Gin

Greenfield Organic Gin PET flaske
Greenfield Organic Gin PET flaske. (Bilde: Produsenten)

Greenfield Organic Premium Gin kommer med en PET-flaske i basisutvalget. Denne ble lansert på Vinmonopolet i januar 2020 i en 70cl glassflaske. Denne finnes i bestillingsutvalget.

Heinrich Von Have Prototyp 2.0 Gin

Passer til Heinrich Von Have Prototyp 2.0 Gin
Passer til Heinrich Von Have Prototyp 2.0 Gin (Bilde: Produsenten)

Heinrich Von Have Prototyp 2.0 Gin er en tysk gin med preg av sitrus, einer, pepper og kardemomme. Den inneholder også ingefær og lavendel. I en omtale jeg har funnet sies den å ha tydelig sitrussmak og einerpreg, mens de andre ingrediensene danner et mer diskret bakteppe. Det er en London Dry Gin. I bakgrunnen her ligger en historie om en gammel prototype av et destillat fra 1958 som ble gjenoppdaget i 2014. Til tross for den relativt høye alkoholprodusenten oppleves ginen som bløt. Den ble da for første gang foredlet og man skapte Prototyp 2.0. Gin. Produsenten Heinrich von Have har produsert sprit i Hamburg-området siden 1868 og er dermed ikke ukjent i bransjen.

Heinrich Von Have Prototyp 2.0 Gin inneholder 47,5% alkohol og er tappet på 50cl glassflaske. Denne er økologisk.

Nordic by Nature, 2 nye danske gin

Nordic by Nature Gins
Nordic by Nature Gin (Bilde: Produsenten)

Det danske Nordic by Nature lages av Spritfabrikken Danmark APS har to nye gin i denne lanseringen. Produktene er økologiske.

Nordic by Nature Rabarber Gin

Rabarbragin som sies å ha en frisk sommerlig smak av rabarbra. Anbefales med friske bær, gjerne jordbær. Med bær blir ginen fort mer søtlig og antar gjerne farge fra bærene sies det. Denne skal ha tydelig preg av einer, anis, blomster – og rabarbra naturlig nok. Ut ifra beskrivelsen vil jeg tippe at denne ikke er søt, men en mer tørr versjon – det vil i så fall si at den vil kle en søtlig tonic om man vil ha en «gateway-effekt» av den. Jeg trodde den ville være søtlig og dermed utenfor min ønskeliste – men denne høres faktisk ganske interessant ut.
Nordic by Nature Rabarber Gin inneholder 37,5% alkohol og er tappet på 50 cl glassflaske. Under 3 gram sukker/liter.

Nordic by Nature Hyldeblomst Gin

Hylleblomst ginen fra Nordic by Nature sies å være en bløt frisk og sommerlig gin med aromatiske toner fra hylleblomst. Den skal ha god fylde og et preg av einer, anis – og selvsagt hylleblomst. Her er jeg veldig nysgjerrig på hvordan denne smaker i forhold til Chase sin hylleblomst-gin. Interessant å se forskjellen. Ut ifra beskrivelsen vil jeg anta denne er mindre søt. Det vil i så fall si at de utfyller hverandre.
Nordic by Nature Hyldeblomst Gin inneholder 37,5% alkohol og er tappet på 50cl glassflaske. Under 3 gram sukker/liter.

Windspiel Premium Dry Gin

Windspiel Premium Dry Gin
Windspiel Premium Dry Gin (Bilde: Produsenten)

Den siste i listen over nye gin på Vinmonopolet i januar 2021 er Windspiel Premium Dry Gin. Dette er en tysk gin med preg av sitron, ingefær, koriander, lavendel og kanel. Bakteppet her er tre venner som ville gjøre alvor av drømmen om å være selvstendige. De kjøpte en gård og via noen omveier endte de opp med å dyrke potetene til egen gin. Windspiels smak innleder med smak av tydelig fruktig einer, varm kanel og ingefær.

Smaksreisen begynner med en tydelig klar søthet som raskt dyttes til side av krydder. Ginen har hele 47% alkohol og sitrusen er ganske spiss og tydelig. Jo lenger du holder alkoholen i munnhulen jo mer pikant kjennes den, og jo tydeligere sies det at man kjenner varmen i krydderne. Eineren beveger seg mot mer grønt utover i smaksbildet. Det er likevel en ganske klassisk gin. Dette er en gin som egner seg veldig godt både i G & T og i tradisjonelle cocktails. Dette er en London Dry Gin og et håndlaget produkt.

Funfact; Windspiel er det tyske navnet på greyhound – en hunderase Kongen av Prøysen, Frederick den Store, var svært begeistret for. Frederick innførte poteter til Tyskland så det var en fin måte å sende litt heder hans vei på. Windspiel Premium Dry Gin inneholder 47% alkohol og er tappet på 50cl glassflaske.

Likte du denne artikkelen?

Få en ukentlig oppsummering fra Alt om Gin hver fredag. Se et eksempel her.

Vi sverger på en G&T at vi aldri kommer til å dele e-post adressen din med andre.
Se våre personvernbetingelser.
Del med andre ginteresserte:

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.